Hoppa till innehåll

Nyheter

ETC Mobil

IT-expertens dom – så bra funkar Fairphone 5

Samuel Skånberg, webbutvecklare på ETC och Fairphonefantast, har fått fria händer med en Fairphone 5. Läs vad han tyckte om telefonen – och hur det gick att installera appar utan att vara inloggad på Google.

Jag har använt Fairphone under flera år från Fairphone 1, med lite uppehåll för att använda Samsung och tillbaka till att använda Fairphone 3. De jämförelserna jag gör är mellan Fairphone 5 och Fairphone 3.

Telefonen kom levererad till mig i en liten kartong med ett överdrag i färg med enkel design. Under överdraget var det en snygg kartong i oblekt papp och känslan var stilren, retro och miljöfokuserad snarare än en flådig och glansig förpackning vilket jag uppskattade.

Fairphone unboxing
Bild: Samuel Skånberg

I kartongen fanns ett instruktionshäfte och själva telefonen Fairphone 5. Ingen laddare följer med vilket är lite av Fairphones signum, de vet att folk har en massa laddare redan och vill inte bidra till ännu mer elektronikskrot. Instruktionshäftet var verkligen enkelt i stil med en IKEA-instruktionsbok. Till och med min katt skulle ha klarat att följa instruktionerna.

Batteriladdning – det första hindret dyker upp

Som vanligt råkade jag ut för det som jag alltid gör med elektriska prylar: jag är spänd på att slå på prylen bara för att inse att batteriet är slut. Nåja, det är väl inget konstigt. Så jag använde min mobilladdare som också har USB-C. Men ingenting hände när jag satte i sladden. Med min vanliga telefon (Fairphone 3) så tänds en lysdiod när jag laddar mobilen. Men inte här. Efter att ha testat lite så hittade jag att om man klickade på strömknappen så lyser skärmen upp med en indikator om hur mycket batteri som laddats. Här finns utrymme för förbättring, så att man snabbare får återkoppling om telefonen börjar ladda. 

Därefter så fanns det bara glädjeämnen kring batteritiden. När telefonen varit igång i över ett dygn kvarstår det 65% av batteriets laddning, det ska räcka mer än två dagar enligt batteristatusen i telefonen.

Kameran – en klar förbättring

Det viktigaste skälet för mig att byta telefon är att få en bra kamera. Kameran använder jag ofta och jag uppskattar verkligen att ha en riktigt bra kamera på min telefon. Min nuvarande mobilkamera är lite slö så när man tar en bild kan det ta en sekund från det att man trycker på knappen tills dess att bilden är tagen. 

Jämförelse mellan Fairphone 3 och Fairphone 5
Katten Morris fotograferad med Fairphone 3 och Fairphone 5. Bild: Samuel Skånberg
Inzoomad bild på katt, skillnad i upplösning.
När man zoomar in blir skillnaden i bildupplösning tydlig. BILD: Samuel Skånberg

Med Fairphone 5 så är jag verkligen nöjd! Det blir bra bilder både med selfie-kameran och med den ”vanliga” kameran – som egentligen är två kameror. Alla kamerorna är på 50 megapixel. Bilderna blir skarpare och med bättre färg än med min Fairphone 3.

Även utomhus i dagsljus märks skillnaden mellan telefonernas kameror. BILD: Samuel Skånberg

Man märker allra störst skillnad när det är skum belysning eller mörkt.

FP3 och FP5 kameratest i dunkel belysning
I dålig belysning blir skillnaden mellan kamerorna tydlig.
BILD: Samuel Skånberg

Skärmen – klarare bild

Displayen är en OLED med 1224 x 2700 pixlar. Det är ungefär 459 ppi-densitet, jämfört med Fairphone 3 som har 427 ppi. Även om Fairphone 3 har en klart godkänd kvalitet på skärmen så blir det en betydligt klarare bild med Fairphone 5 där färgerna kommer fram mer.

Här är några bilder tagna med en Samsung på Fairphone 3 och Fairphone 5 som visar samma webbsidor på högsta ljusstyrka.

Fairphone 5 till vänster och Fairphone 3 till höger.
Bild: Samuel Skånberg

Trots att Fairphone 5 bara är snäppet större än Fairphone 3 så är skärmen mycket större, den tar upp en större del av framsidans yta.

Storlek och vikt

Fairphone 5 är någon enstaka millimeter bredare och högre än Fairphone 3 och snäppet tjockare men inget som märks speciellt. Något som däremot märks är att den är något tyngre, vilket ger den ett mer robust intryck som förstärks av att det är aluminium på sidorna vilket tar bort den plastiga känslan.

Storleksjämförelse mellan olika Fairphone-modeller

Jag har använt Fairphone länge. Den enda jag inte har är Fairphone 4. På den här bilden kan man från vänster se version 1, 2, 3 och 5.

Fairphone 1, Fairphone 2, Fairphone 3 och Fairphone 5. Bild: Samuel Skånberg

Ingen utgång för hörlurssladd

Det som är nytt med Fairphone 5 är att det inte finns någon 3,5 mm ljudutgång. Istället behöver man en USB-C-konverterare om man vill använda hörlurar med sladd. Själv använder jag oftast bluetooth när jag ansluter hörlurar till mobilen och det fungerade fint här. Bluetooth-signalen var bra och jag kunde ha telefonen i ett annat rum och ändå få bra ljudkvalitet.

eSIM

En sak som var ny för mig är att telefonen har plats för dubbla sim-kort men bara ett fysiskt. Det andra är ett så kallad eSIM. Det är helt digitalt så man behöver inte stoppa in ett fysiskt SIM-kort. I dagsläget har ETC Mobil tyvärr inte stöd för eSIM.

Android 13 och Google

När jag startar igång telefonen så möts jag av ett välbekant Android-system. Fairphone har från början kört Android som operativsystem, och med Fairphone 5 så körs Android 13.

Det märks verkligen att det är Android och att Google äger Android. Av de 24 apparna som följer med så är 11 Google-appar och 2 Youtube-appar.

Appen My Fairphone

I mjukvaran är det enda som särskiljer sig på något sätt att det finns en app som heter My Fairphone.

Dessvärre så kraschade appen efter ett tag när jag skulle öppna den. På tredje försöket så fungerade det bra men appen såg annorlunda ut. Min gissning är att det skedde en uppdatering av appen just när jag använde den.

Det man kan se i ”My Fairphone” är lite guider för att komma igång under ”get started”, information om enheten under ”device info”. Det finns också interaktiva felsökningsguider och en möjlighet att skriva till supporten direkt från appen. 

Både infon under ”get started” och ”device info” finns att läsa på Fairphones hemsida eller i systemets vanliga systeminfo-app. Appen kan nog vara ett smidigt sätt att hitta hjälp men är knappast en app som man skulle sakna om den inte funnits med.

Andra app-stores – för den avancerade användaren

Android är som sagt ett Google-projekt. Det blir tydligt när man försöker göra något utan att vara inloggad på sitt google-konto – att installera appar via Play Store går till exempel inte. 

Innan jag loggade in med ett google-konto ville jag se hur användbart systemet är för den som inte är inloggad. 

Även om man inte kan öppna Google Play Store utan att vara inloggad så går det att installera andra App stores. En känd App store för open source-program är F-Droid. Jag kunde söka fram F-Droid och ladda ner apk-filen (Android-appar paketeras i filer som slutar på .apk). När jag skulle öppna den så fick jag infon om att det inte var möjligt att installera från okända källor men om jag ville kunde jag aktivera det. Sagt och gjort, jag aktiverade möjligheten att installera från Google Chrome. Sen öppnade jag F-Droid och letade reda på appen ”Nextcloud dev” som är ett slags öppet alternativ till Google-sviten. Även här fick jag klicka i att jag skulle tillåta att installera från den okända källan F-Droid.

Det gick utmärkt att ansluta till mitt eget Nextcloud-konto som jag har på https://my.collective.tools, ett kooperativ som tillhandahåller drift av Nextcloud.

Men det finns många appar man vill använda som inte är open source. Det finns ju saker som är svårt att klara sig utan, tillexempel BankID, Swish eller appen från ens bank. Och kanske att vissa vill installera Facebook eller Messenger. För att kunna ha dessa appar behöver man installera en annan App Store. Genom F-Droid kan man installera Aurora Store som är en open source-klient för Google Play. Man kan ”logga in” anonymt. Så jag installerade Aurora Store. 

BankID och Swish utan Android?

Jag sökte upp BankID-appen – även här får man godkänna att man kan installera appar som kommer från Aurora Store. 

Jag öppnar BankID-appen och får info om att jag ska kolla på min banks hemsida hur jag gör. Javisst, jag följer instruktionerna och skannar QR-koden med min Fairphone 5. Det går finfint!

Genom Aurora Store går det också att installera Swish. Här är det lite intressant för jag har kvar min vanliga telefon med mitt vanliga nummer – skulle det verkligen gå att installera Swish på en telefon med ett telefonnummer som inte är anslutet till Swish? Jadå! Det är genom BankID man identifierar sig, inte genom en kod som sms:as till det aktuella Swish-anslutna telefonnumret. Jag testade att swisha min fru och det fungerade.

Alla andra appar jag ville använda fanns tillgängliga antingen på F-Droid eller på Aurora Store.

Google-konto behövs inte

Det går bra att använda F-Droid och Aurora Store på en vanlig Android-version också som jag skrivit om här. Men jag är något osäker på vad de installerade apparna och tjänsterna delar med sig för data till Google när jag inte är inloggad med ett google-konto. Det är möjligt att de då inte delar med sig något alls. Men det är lika möjligt att de ändå skickar data till Google.

Andra operativsystem

Jag använder både F-Droid och Aurora Store för att installera appar på min vanliga telefon (en Fairphone 3). Det går alldeles utmärkt. På den telefonen använder jag det ”av-googlifierade” operativsystemet /e/OS som är en så kallad fork (eller version) av Android där alla Google-appar och Google-tjänster tagits bort eller ersatts med andra open source-verktyg som gör samma sak.

Om man verkligen vill vara säker på att Google inte snokar på en så får man se till att installera en Android-fork som /e/OS, GrapheneOS eller CalyxOS. En guide för att installera /e/OS på Fairphone 5 finns här men det är bara för de tekniskt kunniga.

För den riktigt tekniknördiga finns det andra fria och integritetsvänliga operativsystem till mobilen som Ubuntu Touch, PostmarketOS, Mobian OS och PureOS/Librem.

Helhetsintryck

Fairphone 5 är en klar förbättring jämfört med Fairphone 3. Speciellt kameran är den stora skillnaden för mig som tar rätt så mycket foton. Det är skarpare bilder med bättre färgåtergivning och kameran svarar snabbt. Även skärmen är skarpare och ger en trevligare upplevelse. Det märks också att det är kraftfullare processor då telefonen reagerar snabbt och utan fördröjningar.

Det är inte ofta som jag behöver använda 3,5 mm hörlursutgång men när batteriet på mina hörlurar tar slut ibland så kan det vara bra. Då är det lite synd att man behöver en konverterare med sig utöver själva sladden men det löser man rimligen genom att alltid låta konverteraren sitta kvar på sladden.

Telefonen är något tyngre. Kombinerat med att den känns mindre plastig upplevs den också lite ömtåligare. På det sättet uppskattar jag nog konstigt nog Fairphone 3-versionen bättre i det avseendet. Jag känner mig inte lika orolig över att tappa den i golvet. (Även om den säkert skulle gå itu lika mycket).

Men med det bättre kamera, display och längre batteritid så är det en klar förbättring från Fairphone 3. Om jag skulle köpa en ny telefon skulle jag med största sannolikhet köra en Fairphone 5.

Samuel Skånberg

ETC Mobil

Tips för att skydda dina personuppgifter på din mobiltelefon

Lås din enhet

Det kan låta självklart, men att ha ett starkt lösenord, mönster eller ansiktsigenkänning för att låsa upp din telefon är den första linjen av försvar mot obehörig åtkomst. Undvik att använda enkla lösenord och uppdatera dem regelbundet.

Uppdatera systemet

Mjukvaruuppdateringar innehåller ofta säkerhetsförbättringar. Se till att din enhet har den senaste versionen av operativsystemet och appar installerade för att minimera sårbarheter.

Appbehörigheter

Var noga med att granska apparnas behörighetsbegäran innan du installerar dem. Om en app ber om åtkomst till funktioner som inte verkar relevanta för dess syfte, kan det vara en varningssignal.

Använd säkra nätverk

Undvik att ansluta till osäkra Wi-Fi-nätverk, särskilt när du hanterar känslig information som bankuppgifter. Använd gärna en VPN-tjänst för extra skydd vid anslutning till offentliga nätverk.

Mobilantivirusprogram

Liksom datorer kan mobila enheter också drabbas av skadlig kod. Installera en pålitlig mobilantivirusapp för att skanna och skydda din enhet mot potentiella hot.

Automatisk låsskärm

Ställ in en kort tidsperiod för automatisk låsskärm. Detta förhindrar obehörig åtkomst om du lämnar din telefon obevakad.

Säkerhetskopiering

Regelbundna säkerhetskopieringar av dina data är viktigt. Om din enhet förloras, stjäls eller blir skadad, kommer du att kunna återställa dina viktiga information.

Tvåfaktorsautentisering

Aktivera tvåfaktorsautentisering för dina konton. Det ger en extra säkerhetsnivå genom att kräva ytterligare verifiering utöver lösenord.

Genom att vara medveten om dessa säkerhetstips och inkorporera dem i din dagliga användning av mobiltelefonen, kan du minimera risken för dataintrång och skydda din integritet i den digitala världen. En säker mobilupplevelse är en nöjd mobilupplevelse.

ETC Mobil

Hur rättvisa är Fairphone – egentligen?

Hur ser Fairphone på alternativa operativsystem och vad med Fairphone 4 var de inte nöjda med? Miquel Ballester, medgrundare till Fairphone, svarar på frågor om nya Fairphone 5.

Varför valde ni att släppa en helt ny modell av Fairphone istället för att bygga vidare på Fairphone 4? 

– Vi vill inte att folk – speciellt inte de som har en Fairphone 3+ eller 4 – byter till en Fairphone 5 om deras nuvarande telefon fungerar bra. Vårt motto har alltid varit ”den mest hållbara telefonen är den du redan äger”.

Men, Fairphone försöker förändra industrin från insidan. Vårt uppdrag är att etablera en livskraftig marknad för hållbara elektronikprodukter. En del av detta är att erkänna de krav och förändringar som finns på marknaden. Vår nya produkt, Fairphone 5, låter oss ta följande steg i cirkularitet, rättvisa och hållbarhet. Det är en telefon som kommer vara teknologiskt relevant i flera år. Och som företag så vill vi kunna nå en bredare kundkrets samtidigt som vi håller fast vid vår långsiktiga support för Fairphone 4, Fairphone 3 och Fairphone 3+. 

Men varför kom den nya modellen så tidigt? Kunde ni inte släppa en FP4+ med uppgraderade delar, så som ni gjorde med Fairphone 3?

– Att vi släpper en ny modell betyder inte att vi kommer att sluta sälja eller sluta med support för Fairphone 4. Faktum är att vi har en stor mjukvaruuppdatering på gång för Fairphone 4 som kommer att förbättra kamerans prestanda. Vi tror fortfarande att FP4 är ”framtidssäkrad”. Det är en huvudsaklig skillnad mot Fairphone 3, där vi ansåg att en uppdatering av hårdvaran (den nya kameran) var nödvändigt för att motivera användare att behålla sin telefon längre. I slutändan innebär varje uppgradering av hårdvara en risk att skapa mer onödigt elektroniskt avfall när en modul som fungerar bra byts ut mot en ny. Den modulära designen av våra telefoner gör ju den typen av uppgraderingar möjliga, men vårt huvudsakliga fokus ligger på reparerbarhet. 

Varför går det inte att använda samma utbytbara delar i Fairphone 4 och Fairphone 5? 

– Det är något vi skulle vilja göra i framtiden. Att designa en ny telefon kräver alltid att man kompromissar. I Fairphone 5 gjorde vi några förändringar i den ”interna layouten” vilket bland annat möjliggjorde att ha 10 utbytbara delar istället för 8, något vi ser som en viktig milstolpe. 

Är det något med hårdvaran i Fairphone 4 som ni inte är nöjda med? 

– Ur ett designperspektiv så var Fairphone 4 något tjockare och kraftigare jämfört med andra telefoner där användaren själv inte kunde byta ut batteriet. Vi är glada över att ha kunnat få till en tunnare profil för Fairphone 5. Vi lade också märke till att folk behövde byta ut båda bakre kamerorna även om endast en av dem var trasig, och att sim- och SD-korthållarna inte var utbytbara. Detta har vi kunnat råda bot på med Fairphone 5. 

Hur länge kan vi förvänta oss säkerhetsuppdateringar och support för Fairphone 5? 

– Fairphone 5 har garanterade mjukvaruuppdateringar ända fram till 2031, det vill säga åtta år efter släppdatum. Vi hoppas dock att kunna förlänga det ytterligare, till tio år. 

Hur många Androidversioner och uppdateringar kommer det finnas stöd för i Fairphone 5? 

– Vi har planerat för minst fem Android-versioner, hela vägen upp till Android 18. 

Varför säljer ni trådlösa hörlurar istället för hörlurar med sladd? Batteriet som krävs i hörlurarna skapar en större miljöpåverkan.

– Våra hörlurar, Fairbuds XL, kan anslutas direkt till Fairphone 5 och andra enheter med en USB-C kabel. Så det är absolut möjligt att använda dem utan batteri om man så önskar. När vi släpper nya produkter så får vi alltid balansera miljöpåverkan mot att skapa en produkt som attraherar en bredare kundkrets. 

Vilka förbättringar har gjorts för de arbetare som är med i tillverkningsprocessen av Fairphone 5 jämfört med Fairphone 4? 

– För första gången har litiumet i vårt batteri hämtats från en IRMA-stämplad gruva. Denna gruva var en av de första att bli granskad enligt IRMA-standarden. Den är det starkaste, mest omfattande och transparenta globala certifikatstandarden för den industriella gruvindustrin.
Ett system med krediter för olika metaller har implementerats. 

– För första gången så tar vi ansvar för hela får kobolt-avtryck genom att köpa koboltkrediter. Dessa gynnar direkt ett gruvkooperativ i Demokratiska Republiken Kongo, och investeras i förbättrade hälso- och säkerhetsåtgärder, arbetsförhållanden, motverkar barnarbete och jobbar för en professionalisering av kooperativet. För första gången tar vi också fullt ansvar för vårt silver-avtryck genom att köpa Fairmined-stämplade silverkrediter. Vi är det första elektronikbolaget som har integrerat Fairtrade-guld i vår försörjningskedja och att vara pilotprojekt för Fairmined-stämplade guld- och silverkrediter som stöder småskalig hantverksmässig gruvdrift.

I fabrikerna har det också hänt lite sedan Fairphone 4. 

– För FP4 hade i en ”levnadslönebonus” till fabriksarbetarna hos vår direktleverantör. Med Fairphone 5 har vi utökat denna bonus till att även gälla underleverantörer av komponenter såsom det tryckta kretskortet, batteriet och vibrationsmotorn. 

Vad är skillnaden på kameran i Fairphone 5 jämfört med Fairphone 4? Hur blir bilderna i dåliga ljusförutsättningar? 

– Fairphone 5 kommer med ett premium 50 MP trippelkamerasystem med förbättrade inställningar som garanterar bättre bilder under alla ljusförhållanden. En stor skillnad mot Fairphone 4-kameran är också att de tre kamerorna kan bytas ut individuellt om någon går sönder. Vi har nya algoritmer som förbättrar prestandan under dåliga ljusförhållanden. 

Har Fairphone 5 stöd för trådlös laddning? 

– Nej. Även om själva teknologin i sig är okomplicerad och inte speciellt dyr, så är den inte så effektiv som vi skulle vilja ha den. 

Hur ser ni på alternativa operativsystem som till exempel /e/OS, som kanske är bättre på  att skydda användarens integritet jämfört med Google och Android? Kommer det vara möjligt att köpa en Fairphone med /e/OS eller liknande operativsystem förinstallerade? 

– Den möjligheten finns redan! Vi har alltid tyckt att folk ska kunna installera det operativsystem som får dem att vilja behålla sin mobil längre! Det går att köpa Fairphone 4 med /e/OS förinstallerat direkt på vår hemsida. Fairphone 5 med /e/OS finns tillgänglig hos vår partner Murena. 

Och – med användarintegritet i fokus – hur ser ni på möjligheten att kunna stänga av telefonens kamera och mikrofon med en knapp på hårdvaran? Är det något ni har övervägt? 

– Vi har övervägt detta, men vi tror inte att tillräckligt många skulle använda den funktionen för att vi ska kunna motivera arbetsinsatsen och utvecklingskostnaderna för att bygga in den funktionen. 

ETC Mobil

Fairphone 5 – den mest avancerade någonsin

Att behålla sin telefon så länge som möjligt är det bästa sättet att minska dess avtryck på miljön: därför är kvalitativa produkter med lång livslängd något som Fairphone håller högt.

Fairphone 5 är inte bara snabb: den kommer förbli snabb ända fram till 2031. Detta tack vare ett unikt och beständigt Octa-core-chipset med mjukvaruuppdateringar i minst 8 år.

5 års garanti

På Fairphone satsar vi på enheter med lång livslängd. Finns det något bättre sätt att bevisa detta än att erbjuda en utökad garanti? Därför levereras varje Fairphone 5 med 5 års garanti: det enda du behöver göra är att aktivera den efter köpet.

Villkor gäller: läs mer på fairphone.com/warranty.

Enkel att reparera

Har du någonsin förstört skärmen och insett att reparationen är så dyr att det blir billigare att köpa en helt ny telefon?

Med Fairphonebehöver du inte oroa dig: Den består av moduler som finns tillgängliga som kommersiella reservdelar.

Förstört skärmen? Beställ en ny! Blir batteriet svagare och svagare? Byt ut det mot ett nytt, helt själv! Att reparera sin telefon själv har aldrig varit enkare!

Som grädde på moset: Fairphone har handledningar som hjälper dig.

Rättvist tillverkad

Vet du vad som finns inuti din smarttelefon? En smarttelefon består av mer än 50 olika material vilket inkluderar sällsynta jordartsmetaller och ädelmetaller. Dessa material kommer från olika länder runt om i världen och utvinns ofta på ett sätt som skadar planeten och skapar hemska arbetsförhållanden för arbetarna. Därför försöker Fairphone göra saker annorlunda.

Rättvist och återvunnet material

Fairphone arbetar på att förbättra sättet material utvinns på genom att fokusera på 14 material.

Fairphone införskaffar dessa material på ett rättvist och hållbart sätt (såsom Fairtrade Gold, IRMA Litium och återvunnet aluminium, sällsynta jordartsmetaller och koppar) eller matchar sin förbrukning med en premie för rättvis utvinning (rättvisa guld-, silver- och koboltkrediter).

Tillverkad med respekt för människor

Fairphone samarbetar med sina leverantörer för att skapa bättre arbetsförhållanden genom att erbjuda en levnadslönebonus till fabriksarbetare och skapa en arbetsmiljö där alla har en röst. Tillverkaren av Fairphone 5 har SA8000-certifiering vilket är en av de högsta standarderna för säkra och anständiga arbetsförhållanden.

Klimatmedvetet tillverkad

Tillverkningen av en ny telefon står för mer än 70 % av dess CO2-avtryck. Därför försöker Fairphone undvika och minskar sina koldioxidutsläpp genom att designa produkter som håller, använda återvunna material och investera i projekt som prioriterar jorden och människor. De utvalda Gold Standard-certifierade projekten minskar koldioxidutsläppen genom energieffektivitetsåtgärder i lokalsamhällen i Uganda och den demokratiska republiken Kongo. Fairphones bidrag matchar klimatavtrycket från tillverkning, frakt, användning och avfallshantering av sålda Fairphone 5.

Snabb, kraftfull, pålitlig – i många år framöver.

Intuitiv Android 13

En toppmodern användarupplevelse som du kan anpassa och kontrollera. Med extra säkerhet. Den kommer även utan bloatware, så ren som Android kan bli. Anpassa den efter dig.

Massivt utbyggbart lagringsutrymme

Upp till 2 TB utbyggbar lagringsplats (SD-kort) för allt behöver. Du kan lagra flera års foton och videor, och miljontals dokument. Allt du behöver.

Supersnabb 5G-hastighet

Låt oss introducera 5G-hastighet. Ring videosamtal till vänner och familjen i HD-kvalitet, streama musik och titta på filmer på resande fot. Supersnabb hastighet som även är framtidssäker.

Dual SIM

Få flexibilitet med Dual SIM-funktionen. Balansera ditt arbete med ett SIM-kort och ditt privatliv med ett e-SIM, eller håll kontakten med nära och kära utomlands. Du väljer.

Batteri som räcker hela dagen

Kombinerar ström under hela dagen (4200 mAh) och snabb laddning. Det är dessutom lätt att byta batteriet om du skulle behöver så att du kan fortsätta använda telefonen.

✔ 32 timmars daglig användning

✔ Ladda till 50 % på 20 minuter och 100 % på 120 minuter

✔16 timmars kontinuerlig videouppspelning

✔10 timmars oavbrutet spelande

3 bättre kameror för en bättre planet

Dubbla linser i premium

Dessa breda och ultrabreda linser med 50 megapixel är äkta vara: snabba, skarpa, pålitliga och redo när du är det.

Uppgradera dina selfies

Behöver du en selfie-kamera som kan hålla jämna steg oberoende av omgivningen och miljön? Denna lins med 50 megapixel har allt du behöver.

Fantastiska videor – din värld i 4K

 • Upp till 4K-upplösning
 • Upp till 240 bilder per sekund
 • HDR-videor

I förpackningen

Om du inte behöver den ingår den inte i Fairphone. Ingår i din beställning:

 • Fairphone 5
 • Guide för snabbstart
ETC Mobil

Bakom skärmarna – ett föredrag om Fairphones vision för mobilindustrin

Joost den Hartog från Fairphone kommer och berättar om telekomindustrin – där 1,5 miljarder telefoner säljs varje år. Efter att ha producerats så används varje telefon i snitt 2-3 år och bara 20% av dem återvinns. Detta innebär stora utmaningar för både industrin och konsumenterna.

Under samtalet går vi igenom mobilindustrin i allmänhet – cirkulära lösningar och Fairphones vision kommer att diskuteras. 

Välkommen! 

När: 29 maj, klockan 18.

Var: ETC Klimatbutik, St Paulsgatan 14 i Stockholm.

Hur: Gratis men begränsat antal platser! Säkra din plats genom att boka via denna länk: https://simplesignup.se/event/203328

Du hittar eventet på Facebook här! (Glöm inte att klicka i ”intresserad” så du får en påminnelse om föredraget)

ETC Mobil

5 sätt att minska din mobiltelefons klimatpåverkan

I dagens samhälle är mobiltelefoner en viktig del av våra liv, men deras tillverkning och användning har också en stor påverkan på klimatet. Lyckligtvis finns det saker vi kan göra för att minska denna påverkan och göra vår mobilanvändning mer hållbar.

Ett sätt att göra detta är att välja en mer hållbar mobiltelefon, till exempel Fairphone. Denna telefon är designad för att vara reparerbar och långlivad, vilket minskar behovet av att producera nya enheter och därmed också deras klimatpåverkan. Dessutom är den tillverkad utan konfliktmineraler och på Fairphones hemsida kan du ta del av full transparens kring vilka underleverantörer som används i varje led i mobilens kompenenter hela vägen från utvinning av råmaterial till förädling och tillverkning.

En annan viktig faktor är valet av mobiloperatör. ETC Mobil är den enda mobiloperatören i Sverige med Bra Miljöval-märkning. Dessutom går 20 kr per abonnemang och månad till att sätta upp solceller. Genom att välja en ETC Mobil som operatör kan du låta din mobilräkning bidra till en mer hållbar mobilindustri.

Här är några ytterligare tips för att göra din mobilanvändning mer hållbar:

 • Slå av din enhet när du inte använder den, så att den inte drar onödigt mycket ström.
 • Använd en laddare med låg strömförbrukning.
 • Använd en app för att spåra och minska din strömförbrukning.
 • Återanvänd och återvinn dina gamla enheter istället för att kasta dem. Fairphone och ETC Mobil har ett samarbete kring ett återvinningsprogram som du kan läsa mer om här.
 • Välj en mobiloperatör som är Bra miljöval-märkt: ETC Mobil är just nu den enda operatören i landet som har denna märkning.

Genom att följa dessa tips kan du göra din mobilanvändning mer hållbar och bidra till en bättre planet.

Här kan du läsa mer om Fairphone och vill du veta mer om ETC Mobil och våra abonnemang kan du göra det här.

ETC Mobil

Nu kan du som har ETC Mobil ringa via wifi

Det innebär att du till exempel kan ringa via wifi på platser där det helt saknas mobiltäckning och surfa i full hastighet under ett pågående samtal. Även VoLTE har lagts till, som möjliggör samtal över 4G-nätet.

Vad är VoLTE?  

VoLTE står för ”Voice over LTE (Long Term EVolution)”  och kan enkelt förklaras som samtal över 4G-nätet. Den största skillnaden kommer att vara  ljudkvaliteten och att du kommer kunna surfa i höga hastigheter även under pågående samtal.​

Vad är WiFi-samtal?​

Det betyder att du kan ringa samtal via ett WiFi-nät. Så har du WiFi-uppkoppling med din telefon kan du ringa med WiFi-samtal. ​

Kostar det något extra?​

Nej, det kostar inget extra och om du ringer med VoLTE så dras det inte heller från din surfpott.​

Ingår det i alla abonnemang?​

Ja, det ingår i alla abonnemang. Din mobiltelefon behöver dock ha stöd för 4G- och wifi-samtal för att du ska kunna ringa via dessa nät. Mobiltelefoner tillverkade efter 2018 har i regel VoLTE som standard.

För att få igång de nya tjänsterna behöver du göra följande:

 • Starta om telefonen.
 • Aktivera tjänsterna (VoLTE och wifi-samtal) i telefonen för att det skall fungera. Du behöver inte ett nytt SIM-kort för att kunna slå på tjänsterna. Gå till inställningar > mobilnätverk > mobildata och slå på den tjänst du önskar. VoLTE/wifi-samtal aktiveras direkt och kräver ingen omstart.
 • Skulle inte VoLTE och wifi-samtal aktiveras, testa att stänga av wifi och starta om telefonen en gång till.

Skulle du upptäcka något som inte fungerar är du som vanligt varmt välkommen att höra av dig till oss på kundsupporten, telefonnummer 08-470 94 29.

 

ETC Mobil

Marques Brownlee recenserar Fairphone 4

Marques Brownlee har tagit sig an Fairphone 4 på sin Youtubekanal, och i en elva minuter lång video går han noggrant igenom telefonen och dess funktioner. 

Brownlee har blivit känd på Youtube för sina teknologirecensioner – och har sedan 2009 samlat på sig hela 15 miljoner följare. Även om Fairphone inte saluförs i USA har han lyckats lägga vantarna på ett exemplar, och Marques Brownlees åsikter om nya produkter väger tungt inom branschen.  Fairphone själva har kommenterat videon med ”vi satt som på nålar ända till slutet”. 

En stor del av recensionen ägnas (såklart) åt de utbytbara delarna och Fairphones hållbarhetspolicy. Tyvärr verkar han ha missat att även abonnemangen har en miljöpåverkan. Att klimatkompensera energin som används för att hålla alla nätverk igång genom att till exempel sätta upp solceller, så som ETC Mobil gör, är inget som tas upp i videon. Men ETC Mobil finns ju heller inte i USA ännu, du är förlåten Marques! 

Se hela recensionen här (engelska)