Hoppa till innehåll

Nyheter

ETC Mobil

Hur rättvisa är Fairphone – egentligen?

Hur ser Fairphone på alternativa operativsystem och vad med Fairphone 4 var de inte nöjda med? Miquel Ballester, medgrundare till Fairphone, svarar på frågor om nya Fairphone 5.

Varför valde ni att släppa en helt ny modell av Fairphone istället för att bygga vidare på Fairphone 4? 

– Vi vill inte att folk – speciellt inte de som har en Fairphone 3+ eller 4 – byter till en Fairphone 5 om deras nuvarande telefon fungerar bra. Vårt motto har alltid varit ”den mest hållbara telefonen är den du redan äger”.

Men, Fairphone försöker förändra industrin från insidan. Vårt uppdrag är att etablera en livskraftig marknad för hållbara elektronikprodukter. En del av detta är att erkänna de krav och förändringar som finns på marknaden. Vår nya produkt, Fairphone 5, låter oss ta följande steg i cirkularitet, rättvisa och hållbarhet. Det är en telefon som kommer vara teknologiskt relevant i flera år. Och som företag så vill vi kunna nå en bredare kundkrets samtidigt som vi håller fast vid vår långsiktiga support för Fairphone 4, Fairphone 3 och Fairphone 3+. 

Men varför kom den nya modellen så tidigt? Kunde ni inte släppa en FP4+ med uppgraderade delar, så som ni gjorde med Fairphone 3?

– Att vi släpper en ny modell betyder inte att vi kommer att sluta sälja eller sluta med support för Fairphone 4. Faktum är att vi har en stor mjukvaruuppdatering på gång för Fairphone 4 som kommer att förbättra kamerans prestanda. Vi tror fortfarande att FP4 är ”framtidssäkrad”. Det är en huvudsaklig skillnad mot Fairphone 3, där vi ansåg att en uppdatering av hårdvaran (den nya kameran) var nödvändigt för att motivera användare att behålla sin telefon längre. I slutändan innebär varje uppgradering av hårdvara en risk att skapa mer onödigt elektroniskt avfall när en modul som fungerar bra byts ut mot en ny. Den modulära designen av våra telefoner gör ju den typen av uppgraderingar möjliga, men vårt huvudsakliga fokus ligger på reparerbarhet. 

Varför går det inte att använda samma utbytbara delar i Fairphone 4 och Fairphone 5? 

– Det är något vi skulle vilja göra i framtiden. Att designa en ny telefon kräver alltid att man kompromissar. I Fairphone 5 gjorde vi några förändringar i den ”interna layouten” vilket bland annat möjliggjorde att ha 10 utbytbara delar istället för 8, något vi ser som en viktig milstolpe. 

Är det något med hårdvaran i Fairphone 4 som ni inte är nöjda med? 

– Ur ett designperspektiv så var Fairphone 4 något tjockare och kraftigare jämfört med andra telefoner där användaren själv inte kunde byta ut batteriet. Vi är glada över att ha kunnat få till en tunnare profil för Fairphone 5. Vi lade också märke till att folk behövde byta ut båda bakre kamerorna även om endast en av dem var trasig, och att sim- och SD-korthållarna inte var utbytbara. Detta har vi kunnat råda bot på med Fairphone 5. 

Hur länge kan vi förvänta oss säkerhetsuppdateringar och support för Fairphone 5? 

– Fairphone 5 har garanterade mjukvaruuppdateringar ända fram till 2031, det vill säga åtta år efter släppdatum. Vi hoppas dock att kunna förlänga det ytterligare, till tio år. 

Hur många Androidversioner och uppdateringar kommer det finnas stöd för i Fairphone 5? 

– Vi har planerat för minst fem Android-versioner, hela vägen upp till Android 18. 

Varför säljer ni trådlösa hörlurar istället för hörlurar med sladd? Batteriet som krävs i hörlurarna skapar en större miljöpåverkan.

– Våra hörlurar, Fairbuds XL, kan anslutas direkt till Fairphone 5 och andra enheter med en USB-C kabel. Så det är absolut möjligt att använda dem utan batteri om man så önskar. När vi släpper nya produkter så får vi alltid balansera miljöpåverkan mot att skapa en produkt som attraherar en bredare kundkrets. 

Vilka förbättringar har gjorts för de arbetare som är med i tillverkningsprocessen av Fairphone 5 jämfört med Fairphone 4? 

– För första gången har litiumet i vårt batteri hämtats från en IRMA-stämplad gruva. Denna gruva var en av de första att bli granskad enligt IRMA-standarden. Den är det starkaste, mest omfattande och transparenta globala certifikatstandarden för den industriella gruvindustrin.
Ett system med krediter för olika metaller har implementerats. 

– För första gången så tar vi ansvar för hela får kobolt-avtryck genom att köpa koboltkrediter. Dessa gynnar direkt ett gruvkooperativ i Demokratiska Republiken Kongo, och investeras i förbättrade hälso- och säkerhetsåtgärder, arbetsförhållanden, motverkar barnarbete och jobbar för en professionalisering av kooperativet. För första gången tar vi också fullt ansvar för vårt silver-avtryck genom att köpa Fairmined-stämplade silverkrediter. Vi är det första elektronikbolaget som har integrerat Fairtrade-guld i vår försörjningskedja och att vara pilotprojekt för Fairmined-stämplade guld- och silverkrediter som stöder småskalig hantverksmässig gruvdrift.

I fabrikerna har det också hänt lite sedan Fairphone 4. 

– För FP4 hade i en ”levnadslönebonus” till fabriksarbetarna hos vår direktleverantör. Med Fairphone 5 har vi utökat denna bonus till att även gälla underleverantörer av komponenter såsom det tryckta kretskortet, batteriet och vibrationsmotorn. 

Vad är skillnaden på kameran i Fairphone 5 jämfört med Fairphone 4? Hur blir bilderna i dåliga ljusförutsättningar? 

– Fairphone 5 kommer med ett premium 50 MP trippelkamerasystem med förbättrade inställningar som garanterar bättre bilder under alla ljusförhållanden. En stor skillnad mot Fairphone 4-kameran är också att de tre kamerorna kan bytas ut individuellt om någon går sönder. Vi har nya algoritmer som förbättrar prestandan under dåliga ljusförhållanden. 

Har Fairphone 5 stöd för trådlös laddning? 

– Nej. Även om själva teknologin i sig är okomplicerad och inte speciellt dyr, så är den inte så effektiv som vi skulle vilja ha den. 

Hur ser ni på alternativa operativsystem som till exempel /e/OS, som kanske är bättre på  att skydda användarens integritet jämfört med Google och Android? Kommer det vara möjligt att köpa en Fairphone med /e/OS eller liknande operativsystem förinstallerade? 

– Den möjligheten finns redan! Vi har alltid tyckt att folk ska kunna installera det operativsystem som får dem att vilja behålla sin mobil längre! Det går att köpa Fairphone 4 med /e/OS förinstallerat direkt på vår hemsida. Fairphone 5 med /e/OS finns tillgänglig hos vår partner Murena. 

Och – med användarintegritet i fokus – hur ser ni på möjligheten att kunna stänga av telefonens kamera och mikrofon med en knapp på hårdvaran? Är det något ni har övervägt? 

– Vi har övervägt detta, men vi tror inte att tillräckligt många skulle använda den funktionen för att vi ska kunna motivera arbetsinsatsen och utvecklingskostnaderna för att bygga in den funktionen. 

ETC Mobil

Fairphone 5 – den mest avancerade någonsin

Att behålla sin telefon så länge som möjligt är det bästa sättet att minska dess avtryck på miljön: därför är kvalitativa produkter med lång livslängd något som Fairphone håller högt.

Fairphone 5 är inte bara snabb: den kommer förbli snabb ända fram till 2031. Detta tack vare ett unikt och beständigt Octa-core-chipset med mjukvaruuppdateringar i minst 8 år.

5 års garanti

På Fairphone satsar vi på enheter med lång livslängd. Finns det något bättre sätt att bevisa detta än att erbjuda en utökad garanti? Därför levereras varje Fairphone 5 med 5 års garanti: det enda du behöver göra är att aktivera den efter köpet.

Villkor gäller: läs mer på fairphone.com/warranty.

Enkel att reparera

Har du någonsin förstört skärmen och insett att reparationen är så dyr att det blir billigare att köpa en helt ny telefon?

Med Fairphonebehöver du inte oroa dig: Den består av moduler som finns tillgängliga som kommersiella reservdelar.

Förstört skärmen? Beställ en ny! Blir batteriet svagare och svagare? Byt ut det mot ett nytt, helt själv! Att reparera sin telefon själv har aldrig varit enkare!

Som grädde på moset: Fairphone har handledningar som hjälper dig.

Rättvist tillverkad

Vet du vad som finns inuti din smarttelefon? En smarttelefon består av mer än 50 olika material vilket inkluderar sällsynta jordartsmetaller och ädelmetaller. Dessa material kommer från olika länder runt om i världen och utvinns ofta på ett sätt som skadar planeten och skapar hemska arbetsförhållanden för arbetarna. Därför försöker Fairphone göra saker annorlunda.

Rättvist och återvunnet material

Fairphone arbetar på att förbättra sättet material utvinns på genom att fokusera på 14 material.

Fairphone införskaffar dessa material på ett rättvist och hållbart sätt (såsom Fairtrade Gold, IRMA Litium och återvunnet aluminium, sällsynta jordartsmetaller och koppar) eller matchar sin förbrukning med en premie för rättvis utvinning (rättvisa guld-, silver- och koboltkrediter).

Tillverkad med respekt för människor

Fairphone samarbetar med sina leverantörer för att skapa bättre arbetsförhållanden genom att erbjuda en levnadslönebonus till fabriksarbetare och skapa en arbetsmiljö där alla har en röst. Tillverkaren av Fairphone 5 har SA8000-certifiering vilket är en av de högsta standarderna för säkra och anständiga arbetsförhållanden.

Klimatmedvetet tillverkad

Tillverkningen av en ny telefon står för mer än 70 % av dess CO2-avtryck. Därför försöker Fairphone undvika och minskar sina koldioxidutsläpp genom att designa produkter som håller, använda återvunna material och investera i projekt som prioriterar jorden och människor. De utvalda Gold Standard-certifierade projekten minskar koldioxidutsläppen genom energieffektivitetsåtgärder i lokalsamhällen i Uganda och den demokratiska republiken Kongo. Fairphones bidrag matchar klimatavtrycket från tillverkning, frakt, användning och avfallshantering av sålda Fairphone 5.

Snabb, kraftfull, pålitlig – i många år framöver.

Intuitiv Android 13

En toppmodern användarupplevelse som du kan anpassa och kontrollera. Med extra säkerhet. Den kommer även utan bloatware, så ren som Android kan bli. Anpassa den efter dig.

Massivt utbyggbart lagringsutrymme

Upp till 2 TB utbyggbar lagringsplats (SD-kort) för allt behöver. Du kan lagra flera års foton och videor, och miljontals dokument. Allt du behöver.

Supersnabb 5G-hastighet

Låt oss introducera 5G-hastighet. Ring videosamtal till vänner och familjen i HD-kvalitet, streama musik och titta på filmer på resande fot. Supersnabb hastighet som även är framtidssäker.

Dual SIM

Få flexibilitet med Dual SIM-funktionen. Balansera ditt arbete med ett SIM-kort och ditt privatliv med ett e-SIM, eller håll kontakten med nära och kära utomlands. Du väljer.

Batteri som räcker hela dagen

Kombinerar ström under hela dagen (4200 mAh) och snabb laddning. Det är dessutom lätt att byta batteriet om du skulle behöver så att du kan fortsätta använda telefonen.

✔ 32 timmars daglig användning

✔ Ladda till 50 % på 20 minuter och 100 % på 120 minuter

✔16 timmars kontinuerlig videouppspelning

✔10 timmars oavbrutet spelande

3 bättre kameror för en bättre planet

Dubbla linser i premium

Dessa breda och ultrabreda linser med 50 megapixel är äkta vara: snabba, skarpa, pålitliga och redo när du är det.

Uppgradera dina selfies

Behöver du en selfie-kamera som kan hålla jämna steg oberoende av omgivningen och miljön? Denna lins med 50 megapixel har allt du behöver.

Fantastiska videor – din värld i 4K

 • Upp till 4K-upplösning
 • Upp till 240 bilder per sekund
 • HDR-videor

I förpackningen

Om du inte behöver den ingår den inte i Fairphone. Ingår i din beställning:

 • Fairphone 5
 • Guide för snabbstart
ETC Mobil

Bakom skärmarna – ett föredrag om Fairphones vision för mobilindustrin

Joost den Hartog från Fairphone kommer och berättar om telekomindustrin – där 1,5 miljarder telefoner säljs varje år. Efter att ha producerats så används varje telefon i snitt 2-3 år och bara 20% av dem återvinns. Detta innebär stora utmaningar för både industrin och konsumenterna.

Under samtalet går vi igenom mobilindustrin i allmänhet – cirkulära lösningar och Fairphones vision kommer att diskuteras. 

Välkommen! 

När: 29 maj, klockan 18.

Var: ETC Klimatbutik, St Paulsgatan 14 i Stockholm.

Hur: Gratis men begränsat antal platser! Säkra din plats genom att boka via denna länk: https://simplesignup.se/event/203328

Du hittar eventet på Facebook här! (Glöm inte att klicka i ”intresserad” så du får en påminnelse om föredraget)

ETC Mobil

5 sätt att minska din mobiltelefons klimatpåverkan

I dagens samhälle är mobiltelefoner en viktig del av våra liv, men deras tillverkning och användning har också en stor påverkan på klimatet. Lyckligtvis finns det saker vi kan göra för att minska denna påverkan och göra vår mobilanvändning mer hållbar.

Ett sätt att göra detta är att välja en mer hållbar mobiltelefon, till exempel Fairphone. Denna telefon är designad för att vara reparerbar och långlivad, vilket minskar behovet av att producera nya enheter och därmed också deras klimatpåverkan. Dessutom är den tillverkad utan konfliktmineraler och på Fairphones hemsida kan du ta del av full transparens kring vilka underleverantörer som används i varje led i mobilens kompenenter hela vägen från utvinning av råmaterial till förädling och tillverkning.

En annan viktig faktor är valet av mobiloperatör. ETC Mobil är den enda mobiloperatören i Sverige med Bra Miljöval-märkning. Dessutom går 20 kr per abonnemang och månad till att sätta upp solceller. Genom att välja en ETC Mobil som operatör kan du låta din mobilräkning bidra till en mer hållbar mobilindustri.

Här är några ytterligare tips för att göra din mobilanvändning mer hållbar:

 • Slå av din enhet när du inte använder den, så att den inte drar onödigt mycket ström.
 • Använd en laddare med låg strömförbrukning.
 • Använd en app för att spåra och minska din strömförbrukning.
 • Återanvänd och återvinn dina gamla enheter istället för att kasta dem. Fairphone och ETC Mobil har ett samarbete kring ett återvinningsprogram som du kan läsa mer om här.
 • Välj en mobiloperatör som är Bra miljöval-märkt: ETC Mobil är just nu den enda operatören i landet som har denna märkning.

Genom att följa dessa tips kan du göra din mobilanvändning mer hållbar och bidra till en bättre planet.

Här kan du läsa mer om Fairphone och vill du veta mer om ETC Mobil och våra abonnemang kan du göra det här.

ETC Mobil

Nu kan du som har ETC Mobil ringa via wifi

Det innebär att du till exempel kan ringa via wifi på platser där det helt saknas mobiltäckning och surfa i full hastighet under ett pågående samtal. Även VoLTE har lagts till, som möjliggör samtal över 4G-nätet.

Vad är VoLTE?  

VoLTE står för ”Voice over LTE (Long Term EVolution)”  och kan enkelt förklaras som samtal över 4G-nätet. Den största skillnaden kommer att vara  ljudkvaliteten och att du kommer kunna surfa i höga hastigheter även under pågående samtal.​

Vad är WiFi-samtal?​

Det betyder att du kan ringa samtal via ett WiFi-nät. Så har du WiFi-uppkoppling med din telefon kan du ringa med WiFi-samtal. ​

Kostar det något extra?​

Nej, det kostar inget extra och om du ringer med VoLTE så dras det inte heller från din surfpott.​

Ingår det i alla abonnemang?​

Ja, det ingår i alla abonnemang. Din mobiltelefon behöver dock ha stöd för 4G- och wifi-samtal för att du ska kunna ringa via dessa nät. Mobiltelefoner tillverkade efter 2018 har i regel VoLTE som standard.

För att få igång de nya tjänsterna behöver du göra följande:

 • Starta om telefonen.
 • Aktivera tjänsterna (VoLTE och wifi-samtal) i telefonen för att det skall fungera. Du behöver inte ett nytt SIM-kort för att kunna slå på tjänsterna. Gå till inställningar > mobilnätverk > mobildata och slå på den tjänst du önskar. VoLTE/wifi-samtal aktiveras direkt och kräver ingen omstart.
 • Skulle inte VoLTE och wifi-samtal aktiveras, testa att stänga av wifi och starta om telefonen en gång till.

Skulle du upptäcka något som inte fungerar är du som vanligt varmt välkommen att höra av dig till oss på kundsupporten, telefonnummer 08-470 94 29.

 

ETC Mobil

Marques Brownlee recenserar Fairphone 4

Marques Brownlee har tagit sig an Fairphone 4 på sin Youtubekanal, och i en elva minuter lång video går han noggrant igenom telefonen och dess funktioner. 

Brownlee har blivit känd på Youtube för sina teknologirecensioner – och har sedan 2009 samlat på sig hela 15 miljoner följare. Även om Fairphone inte saluförs i USA har han lyckats lägga vantarna på ett exemplar, och Marques Brownlees åsikter om nya produkter väger tungt inom branschen.  Fairphone själva har kommenterat videon med ”vi satt som på nålar ända till slutet”. 

En stor del av recensionen ägnas (såklart) åt de utbytbara delarna och Fairphones hållbarhetspolicy. Tyvärr verkar han ha missat att även abonnemangen har en miljöpåverkan. Att klimatkompensera energin som används för att hålla alla nätverk igång genom att till exempel sätta upp solceller, så som ETC Mobil gör, är inget som tas upp i videon. Men ETC Mobil finns ju heller inte i USA ännu, du är förlåten Marques! 

Se hela recensionen här (engelska) 

Nyheter

Unik uppdatering av Fairphone 2

ETC Mobils samarbetspartner Fairphone släpper en uppdatering med Android 10 till den sex år gamla modellen Fairphone 2. Modellen säljs inte längre men beskedet bådar gott för även för kunder av senare modeller, som hoppas på en lång livslängd för sina telefoner.

Att få support med mjukvaruuppdateringar är en viktig del av detta. Fairphone 4 säljs just nu med ETC Mobils Bra Miljöval-abonnemang, vilket ger en helhetslösning för alla som vill ha klimatvänlig mobiltelefoni.  

Än så länge betatestas uppdateringen, men målsättningen är att den ska släppas nästa år, enligt företaget. 

– Vi är glada att kunna erbjuda våra Fairphone 2-användare ännu en uppdatering, som går bortom vårat mål på på fem års support. Vi höjer konstant ribban för oss själva och industrin och visar att mer hållbarhet inom mjukvara är möjligt, säger Agnes Crepet, ansvarig för mjukvarulivslängd och IT på Fairphone.

Fairphone 2 släpptes 2015 med Android 5, och uppdateringen som kommer 2022 innebär att modellen har får mjukvaruuppdateringar i sju år. Något som är unikt för Android-telefoner, skriver Fairphone i en pressrelease.

Beskedet bådar gott för även för kunder av senare modeller, som hoppas på en lång livslängd för sina telefoner. Att få support med mjukvaruuppdateringar är en viktig del av detta. 

Betatest för att få ut Android 11 till modellerna Fairphone 3 och 3+ har inletts. 

ETC Mobil

Här är Fairphone 4!

Nu är nya Fairphone 4 äntligen här – en hållbar mobil tillverkad med respekt för både människor och planeten. Framtidssäkrad med 5G-hastighet, fantastisk batteritid och dubbla premiumkameror. 

Utformad för att hålla

Den smartphone som är mest hållbar är den som håller länge. Det är exakt så Fairphone utformade sin telefon: en framtidssäker modulenhet med 5G-hastighet, fantastisk batteritid och dubbla premiumkameror. Eftersom ju längre din telefon håller desto mer minskar miljöpåverkan.  

En intuitiv kameraupplevelse

Kameraupplevelsen med Fairphone 4 är intuitiv och enkel: ett par premiumlinser för alla detaljer (48 MP huvudkamera) och den större bilden (48 MP utrabred). Snabb autofokus med lasernoggrannhet. Avancerad bildstabilisering för en mycket jämn video. Verklighetstrogna färger i varje bildruta  och inställning. Dessutom har den en fantastisk selfie-kamera på 25 MP. Med Fairphone 4 kan du fokusera på det som är viktigast: bildkvalitet i varje bildruta och inställning. 

Tillverkad med människor och planet i åtanke

Fairphone 4 är en telefon för de som bryr sig om hur deras produkter tillverkas. Fairphone 4 är en smartphone av kvalitet som sätter rättvisa i centrum: det är en av de mest hållbara telefonerna som finns och ändå den enda etiska smartphone som finns på marknaden. Våra telefoner tillverkas av många olika, dyrbara material, som blir allt mer svåråtkomliga på grund av den ökande efterfrågan inom elektronik: de är extremt värdefulla. Därför tillverkas Fairphone 4 för att kunna repareras med stöd av tillgänglighet av reservdelar, långsiktig programvarusupport och en utökad garanti som är unik i branschen. 

Fem års garanti
Telefoners största miljöpåverkan kommer i första hand från tillverkningen. Ju längre du har den desto mer hållbar blir den. Enkelt. Fairphone utlovar långsiktig support och programvaruuppdateringar och en unik femårsgaranti för alla Fairphone 4 som aktiveras på fairphone.com vid köpet. 

En modulär design för enkla reparationer 
När det är dags behöver du inte vara en expert för att byta batteri eller skärm. Inga delar av Fairphone 4 är limmade, du reparerar den bara med en skruvmejsel. Fairphone har ett utbud av reservdelar och tillbehör och garanterar att de är tillgängliga i många år framöver. 

Rättvist anskaffade och återvunna material
Fairphone innoverar där det gäller. Med Fairphone 4 går Fairphone vidare till nästa rättvisenivå genom att introducera ännu mer ansvarsfullt och konfliktfritt anskaffat material. Fairphone är till exempel det enda märket som har Fairtrade Gold implementerat i sin leveranskedja. När det gäller telefonernas batterier innoverar Fairphone för att implementera ansvarsfullt litium och rättvis kobolt i leveranskedjan. Fairphone köper även aluminium från ansvariga ASI-certifierade leverantörer och baksidan av Fairphone 4 är tillverkad av 100 % återvunnen plast.

En levnadslönebonus till fabriksarbetarna
Din telefon och dess material har hanterats hundratals gånger av hundratals människor över hela världen. Det är de som väcker den till liv, även om arbetsvillkoren och lönerna i branschen fortfarande är dåliga. För varje Fairphone som tillverkas betalar Fairphone därför en levnadslönebonus till fabriksarbetarna. 

Neutralt elektroniskt avfall
Elektroniskt avfall är den snabbast växande avfallsmängden.  Fairphone går ett steg längre för att bevara de värdefulla material som används vid tillverkning av elektroniska produkter. När du köper en Fairphone 4 åtar sig Fairphone att ansvarsfullt återvinna eller ge en gammal telefon ett nytt liv. Detta innebär 100 % kompensation för det material vi släpper ut på marknaden, vilket aldrig har gjorts förut!