Hoppa till innehåll

Nyheter

ETC Mobil

Plastfria mobilskal med ny unik innovation

Det tog flera sönderslagna skal, många hinder på vägen och lika många tårar innan de blev klara. Det som började som en idé i Fridas huvud blev verklighet med ingenjören Richards skicklighet. Att de är gifta gjorde saken enklare, och nu har de sökt patent för sin uppfinning, startat företaget BARK och kan stolt visa upp första mobilskalen tillverkade helt och hållet i hyggesfritt trä.

Enträgen vinner brukar det heta, och det kan man lugnt säga om Frida och Richard som nu har tagit fram de första mobilskalen helt i trä. Skalen tillverkas helt av hyggesfritt virke, de använder sig alltså av trä som försiktigt gallrats eller fällts på grund av ålder eller åkomma. Allt för att inte rubba ekosystemet i vår skog och natur. 

– Jag hade alltid brunnit för miljöfrågor och ville göra något som kan göra världen lite bättre, men visste inte hur. Men så kom jag på att alla använder mobilskal. Och när jag googlade insåg jag att nästan alla mobilskal är av plast, som förstör vår natur. Vi bor också i ett land med mycket skog och om vi använder virke som annars går till spillo så blir det dubbel vinst för miljön, säger Frida.

Hennes man Richard, som också är ingenjör, fick höra om idén och bestämde sig för att göra verklighet av det i hans pappas fabrikslokal i Spånga. Rickards pappa är lite av en uppfinnare så där fanns allt – och där fanns en fräs. Med den och sina kunskaper i CAD lyckades Rickard skapa träskal.

– De första skalen var jättesnygga men de höll tyvärr inte. Det var också många som skakade på huvudet och sa att det går inte att göra så tunna skal som 2,5 millimeter i trä.
Men så kom de på idén att korsa virket i tre delar och i rätt fiberriktning och vips hade de mobilskal som både var snygga och höll alla fall mot golvet. 

– Äntligen! Det tog två jobbiga år men till slut lyckades vi få fram hållbara skal, på fler sätt än bara materialet, och vi har gjort det tillsammans, säger Frida med en lättnadens suck. Och nu har vi startat företaget BARK och sökt patent på vår idé.

Det som en gång började som en idé som kändes omöjlig är idag en realitet. Inte bara för Frida och Richard själva utan också för vår värld som behöver mindre plast och mer klimatvänliga produkter.

FAKTA

Frida Lilliestråle är i grunden grafisk formgivare och ansvarar för företagets koncept, design, inköp av virke och miljöaspekter. Frida har jobbat på flera företag med marknadsföring och upplever en ständig frustration över slit- och slängkulturen och drömmer om att få arbeta med något eget som dessutom gör världen bättre.

Richard Lilliestråle är civilingenjör och ansvarar för produktutveckling och produktion. Richard har under hela sitt yrkesliv utvecklat andras produkter och har längtat efter att skapa något eget. Han tycker verkligen det är spännande att utmana marknaden genom att ersätta plast med trä även i avancerade produkter.

Köp ditt unika mobilskal i 100% hyggesfritt lövträ på ETC Varuhuset

Mobilskalen finns för närvarande i alm, ask och björk och även i färgerna rosa, blå och grönt för den som vill ha färg. Skalen tillverkas på beställning och leveranstiden är 2 veckor från order. Helt plastfria mobilskal tillverkade med unik innovation! 

Beställ mobilskal helt i hyggesfritt trä till Fairphone, natur

Beställ mobilskal i hyggesfritt trä till Fairphone, färg

Beställ mobilskal helt i hyggesfritt trä till Iphone, natur

Beställ mobilskal helt i hyggesfritt trä till Iphone, färg

TEXT: NINA GERGI
FOTO: FRIDA LILLIESTRÅLE, ANNA KVARNING, CAMPHER

ETC Mobil

Värva en vän och få 6 månader med ETC nyhetsmagasin

Unna dig själv och en vän klimatkompenserad läsning i sommar. Om du värvar en vän till ETC Mobil får du och din vän ett halvår med digital prenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Så här går det till: 

Din vän anmäler sitt abonnemang via den här länken.
När din vän gjort sin beställning skickar du eller din vän ett mejl till etcmobil@etc.se så ordnar vi prenumerationen till dig och din vän.

Mejlet behöver innehålla namn, adress, mejl och telefonnummer till både dig och din vän.

Vad är ETC nyhetsmagasin?

ETC nyhetsmagasin är en fördjupande rödgrön veckotidning. Den tar sig an orättvisor, granskar makten och levererar heta nyheter – och bjuder dessutom på skarpa krönikor, ledare och mustiga kultursidor. Med skribenter som Nina Björk, Andres Lokko och Rojin Pertow. Utkommer varje fredag.

ETC Mobil

De stora mobiloperatörerna och deras dotterbolag kallas in till Konsumentverket efter återkommande anmälningar på grund av dålig kundservice.

Nu kallas de största mobiloperatörerna och deras varumärken in till möte hos konsumentombudsmannen, rapporterar tidningen Mobil. De kallade är Tele2, Telia, Tre, Telenor och dotterbolagen Vimla, Hallon, Halebop och Comviq.

Av de anmälningar som inkommit till Konsumentverket gällande mobiloperatörer handlar de flesta om dålig kundservice. Kunder som inte kommer i kontakt med kundservice, blir felfakturerade, får löfte om ett avtal men påvisas ett annat och svårigheter i att avsluta pågående abonnemang är några av de vanligaste ärenden kunder är missnöjda med.

Då tidigare undersökningar har visat på samma resultat är detta inte förvånande enligt konsumentombudsmannen. Syftet med Konsumentverkets kallelse till möte med representanter från de största bolagen är att höra hur kundernas upplevda problem ska lösas.

ETC Mobil

Även för världens mest reparerbara telefon kan olyckan vara framme

Beställ ETC Mobilabonnemang och Fairphone 3 eller Fairphone 3 plus så täcker vi upp för dig med ett presentkort på 50 euro som gäller i Fairphones shop på reservdelar eller tillbehör. 

Så gör du

1. Beställ ETC Mobilabonnemang och Fairphone 3 eller Fairphone 3 plus. Markera i kryssrutan vilket erbjudande du väljer.

2. När din beställning bekräftats får du instruktioner och länk till erbjudandet skickat till den mejladress du angett i beställningen

3. Via länken fyller du i de efterfrågade uppgifterna för att kunna ta del av erbjudandet

4. Få ditt presentkort!

Beställ här

Läs mer om våra abonnemang här

Har du frågor? Mejla vår kundsupport etcmobil@etc.se

ETC Mobil

10 tips för miljövänligt mobilanvändande

 1. Använd din mobiltelefon i minst fem år.
 2. Går mobilen sönder? Reparera den så länge det är möjligt. Med ETC Mobil får du en årlig reparationspott som du kan använda om du behöver reparera mobilen.
 3. Börjar batteriet bli gammalt, byt ut det! Du behöver inte köpa en ny mobiltelefon för att batteriet blivit gammalt. Du sparar på miljön genom att byta batteri istället.
 4. Om du köper en ny mobiltelefon – ge bort eller sälj din gamla.
 5. Om du inte ger bort eller säljer din gamla mobiltelefon – Återvinn den med hjälp av ett företag som du litar på. Via ETC Mobil kan du alltid återvinna din gamla mobil med vetskap om att alla kedjor i processen är kontrollerade.
 6. Skydda din mobiltelefon. Ha ett skyddande skal gjort av miljövänliga material.
 7. Välj en modulär mobiltelefon där du enkelt kan byta batteri och andra delar själv. Hos ETC Mobil kan du lägga till Fairphone till ditt abonnemang. Den mest rättvisa mobiltelefonen på marknaden idag. Det kan du läsa mer om här.
 8. Köp en begagnad mobiltelefon. Idag finns ett stort utbud av begagnade mobiltelefoner i bra skick.
 9. Välj ett mobilabonnemang som klimatkompenserar sig själv genom att producera solel. Med ETC Mobil går 20 kr av månadsavgiften direkt till produktion av solel i ETC Solpark. Läs mer om det här.
 10. Välj ett mobilabonnemang märkt med Bra Miljöval. Hos ETC Mobil är alla mobilabonnemang märkta med Naturskyddsföreningens märkning Bra miljöval. Läs mer om det här.
ETC Mobil

Få skal och skärmskydd på köpet när du beställer Fairphone

Skydda din Fairphone och ge den längre livslängd!

Beställ ETC Mobilabonnemang och Fairphone så bjuder vi på ett skyddande skal och skärmskydd. Skalet finns i färgerna svart eller grönt och är tillverkat av 37% biomaterial och giftfri plast. Du kan välja mellan färgerna grönt eller svart. Skärmskyddet från Fairphone är reptåligt och finns i två filterversioner, blått ljus och integritet som håller din skärm skyddad från både repor och tjuvkikare. Tillsammans håller de din Fairphone ny ännu längre.

Ta del av erbjudandet här och låt din Fairphone leva längre!

Erbjudandet gäller enbart till 31 mars 2021.

ETC Mobil

Fairphone är en del av miljötänket på Ekobanken i Järna

På medlemsbanken Ekobanken i Järna provade man den etiska mobilen Fairphone redan 2016 och efter en utvärdering är det den enda mobil banken använder. 

– För oss är det viktigt att ta ställning, säger vd Maria Flock Åhlander. 

Den grundläggande värderingen bakom medlemsbanken Ekobanken är att använda pengar som verktyg för att visa vägen mot hållbarhet miljömässigt, socialt och kulturellt. Fairphone blev därför ett ganska självklart val, berättar Maria Flock Åhlander, vd på Ekobanken. 

– För oss är det viktigt att ta ställning. Det gör Fairphone och det ville vi stötta, säger Maria Flock Åhlander, VD på Ekobanken. 

När det gäller prestandan är Fairphone inte det ledande märket för tekniska innovationer, men Ekobanken är nöjda och har inte sett några begränsningar utifrån sina behov. 

– Fairphone är lite dyrare än liknande mobiler men vi tog med i kalkylen att den är modulbaserad, vilket gör att livslängden blir mycket längre. Teknikutvecklingen är så snabb nu, så det känns bra att kunna byta ut och uppgradera enstaka delar, till exempel kameran. Det vi köper ska kunna hålla länge, det ska inte vara köp och släng, säger Paul Granstedt, IT och säkerhetschef på Ekobanken. 

Centralt redskap 

Telefoner är ett centralt redskap i all kommunikation och kundservice för bankverksamheten, särskilt i dagar som dessa då kundbesök undanbedes på grund av smittrisken för covid-19. 

Förutom själva tillverkningen av mobiler så genererar även användningen av dem stora utsläpp. 

– Än så länge har Ekobanken inte miljömärkta mobilabonnemang, eftersom det inte fanns när detta skulle upphandlas, men det finns med i tanken  nu. Serverhallar är också en jätteviktig del, men där har vi system som driftas från Danmark. Vi ställer frågor till dem, men vissa delar kan vi inte välja bort, beroende på att det ligger hos underleverantörer, säger Maria Flock Åhlander. 

Solcellsladdat 

Själva laddningen av mobilerna sker dock genom närproducerad el, från solceller på taket till ladan på Skäve gård där Ekobanken har sina lokaler. 

Ekobanken arbetar med hållbarhet i det lilla och det stora. Lokalt anlitar man en daglig verksamhet för sin postleverans och internationellt är föreningen med i nätverket Global Alliance for Banking on Values, där 64 banker från hela världen ingår. 

– Vi har alla transparens och hållbarhet som drivkraft. I nätverket har vi skrivit under Climate Change Commitment, vilket innebär att vi samlar in och redovisar våra låntagares klimatpåverkan, för att kunna se hur utsläppen kan minskas, säger Maria Flock Åhlander. 

TEXT OCH FOTO: YVONNE PERKINS

ETC Mobil

Här är Fairphone 3+

Fairphones mest hållbara telefon någonsin, Fairphone 3+ är tillverkad med respekt för både människor och planeten.

Fairphone skapar telefoner som håller längre. Deras senaste prestation är Fairphone 3+. Denna uppgraderade version av Fairphone 3 innehåller två nya kameramoduler och ljudförbättringar för att boosta den tekniska prestandan, intensifiera användarupplevelsen och förbättra hållbarheten. De nya kameramodulerna säljs också separat – den som redan äger en Fairphone 3 kan uppgradera sin telefon och få samma fördelar genom att byta ut modulerna själva. 

Fairphone 3+

Fairphones mest hållbara telefon någonsin, tillverkad med respekt för både människor och planeten. Fairphone 3+ är tillverkad för att hålla och har världsledande modulär och reparerbar design. Utbytbart 3 000 mAh batteri, 40 % återvunnen plast och rättvisa material. Den optimerade 48/16MP kameran ger fantastisk bildkvalitet på en repsäker 5,65 tums skärm med full HD+. Den här telefonen ger även fabriksarbetare levande lönebonus och sätter socialt ansvar i centrum av Fairphone 3+.

Kamera och modul

Kamera+ (48MP) har större sensor, intelligent detektering av motiv och större dynamik för att tillförlitligt leverera högkvalitativa bilder i alla inställningar. Optimerad för Fairphone-processor med noll slutarfördröjning, ger dina videofilmer en verklighetskänsla med förbättrad objektspårning, bildstabilisering och skarp ljudinspelning. Kamera+modulen kan användas både som reservdel till Fairphone 3+, liksom en uppgradering till Fairphone 3.

Top och modul

Top+ modul (16MP) levererar snygga selfies med dubblerade detaljer tack vare större sensor och större dynamik. Förbättrad ljudinspelning ger skarpt, klart ljud. Den här kameran, optimerad för Fairphone-processorn är alltid redo med snabb autofokus och slutarhastighet. Top+modulen kan användas både som reservdel till Fairphone 3+, liksom en uppgradering till Fairphone 3.

Svart baksida

Den här delen till din Fairphone 3+ är tillverkad med tanke på hållbarhet. Den robusta svarta baksidan skyddar telefonens inre delar och har en glansig präglad logotyp i svart. Den är tillverkad av 40 % återvunnen plast, vilket gör den till Fairphones mest hållbara baksida hittills. 

ETC Mobil

ETC Mobil blir först med miljömärkt abonnemang

Den energi som förbrukas vid tillverkning och användning av mobiltelefoni har en större miljöpåverkan än många vet. Nu ställer Bra Miljöval krav på branschen.

Mobiltelefoner kräver oerhörd mängd energi i fler led än laddningen. Största förbrukningen sker i mobilnätet när man ringer eller surfar. Mängden energi som krävs för att använda en mobil kan vara lika stor som för att driva ett kylskåp, har forskare på Chalmers visat. Dessutom är det ofta svårt att laga en mobil som gått sönder, vilket leder till onödigt mycket teknikavfall samt ny brytning av metaller. Därför ställer Bra Miljöval från och med nu miljökrav på mobilabonnemang i en ny märkning för att minska mobiltelefonins skadliga påverkan. 

– Utrustningen i telenäten är energikrävande och förbrukar mer när vi använder mobiltelefoner. Samtidigt vet vi användare inget om vilken energikälla som används. I vår nya märkning av mobilabonnemang ställer vi krav på att elen som mobiloperatören använder är miljömärkt vilket minskar belastningen på miljön, säger Eva Eidenström, chef Bra Miljöval.

”Vi är stolta”

Först ut blir ETC Mobil. Den som väljer att bli kund hos ETC Mobil betalar varje månad 20 kronor som oavkortat går till utbyggnad av solceller i Sverige. Det resulterar i att efter några år har du betalat av klimatkostnaden för tillverkning och användning av din mobiltelefon. 

– Bra Miljöval ger oss möjlighet att visa detta enkelt och tydligt för våra abonnenter. Vi är stolta över att kunna märka våra abonnemang på det här sättet, säger Johan Ehrenberg, vd ETC Mobil.

ETC Mobil samarbetar också med det nederländska företaget Fairphone. Fairphone tillverkas utan konfliktmineraler och är dessutom modulär så det går att byta ut exempelvis batteriet eller kameramodulen. På det sättet förlängs mobiltelefonens livslängd. 

– Vi ställer krav på ett miljömärkt mobilabonnemang som gör det enkelt och prisvärt att reparera sin mobil. Operatören ska även ge möjlighet för användaren att leasa eller köpa begagnade mobiler samt tillhandahålla en smidig lösning för återvinning av uttjänta mobiler. Med miljömärkt abonnemang ska det både vara lättare att underhålla och operatören ge användaren incitament att behålla telefonen längre, säger Eva Eidenström. 

– Abonnemangsinnehavaren ska årligen få konkreta miljösmarta tips, information om varför deras val av abonnemang påverkar miljön mindre samt få guidning till hur de kan hantera mobilen för att minska miljöpåverkan, avslutar Eva Eidenström.

Följer andra efter?

Johanna Skagerberg är ansvarig för ETC Mobil:

– Vi har alltid jobbat för en mer ansvarstagande mobilbransch. Att vi nu är miljömärkta med Bra Miljöval visar att vi jobbar på rätt sätt. Det kommer vi fortsätta göra, och vi kommer fortsätta ligga i framkant när det gäller klimatarbete. Nu hoppas vi att andra mobiloperatörer följer vårt exempel.

– Nu är vi första mobiloperatör märkt med Bra Miljöval och sätter ett föredöme för andra i branschen. Märkningen gör det också tydligt för kunder som vill välja miljövänligt att det är ETC Mobil de bör välja.

Hur tror du kunderna kommer att reagera?

– De får ett bevis på att de minskar negativ miljöpåverkan. Jag tror att de kommer att tycka att det är fantastiskt roligt.

Bra Miljövals kravlista

 • Elanvändningen i nätet ska vara miljömärkt.
 • Abonnenten skall kunna reparera telefonen till ett fördelaktigt pris.
 • Användaren ska ges incitament för att lämna en uttjänt mobiltelefon till återvinning.
 • Operatören ska ska tillhandahålla tips hur användaren brukar mobilen på ett miljöriktigt sätt.

Läs mer om märkningen hos Naturskyddsföreningen.


På tio år sparar du 1,9 ton koldioxid med ETC Mobil

 • 1 200 abonnenter ger vardera 240 kronor/år. Det blir 264000 kronor till solceller.
 • Det motsvarar 60000 W och producerar 60000 kWh per år.
 • Per abonnent blir det 50 kWh/år.
 • Mobiltelefonens användning beräknas till 300 kWh per år, inklusive servrar, mobilnät med mera. Mobilabonnemanget blir då helt solcellsdrivet efter några år och fortsätter sedan göra mer solel än användaren behöver.
 • Efter tio år har man minskat utsläppen med totalt 1,9 ton koldioxid.
ETC Mobil

Tillsammans med Fairphone minskar vi elektronikskrotet

Du får 700 kronor för din gamla Fairphone eller 200 kronor för annan mobiltelefon. ETC Mobil och Fairphone i unikt samarbete.

Varje år lämnar 400 000 ton e-avfall ­Europa och hamnar i fattiga delar av ­världen – trots att det enligt Basel­konventionen är olagligt att exportera farligt avfall från rika till ­fattiga länder.

Tillsammans med Fairphone har vi på ETC Mobil nu gått in i ett återvinnings­ projekt där vi i år siktar på att tillsammans återvinna 20 000 gamla mobiltelefoner i Europa på ett miljösäkert sätt. Allt överskott från återvinningen och utvinningen används dessutom till att stötta utvecklingsprojekt* för att skicka tillbaka skadligt e-avfall från Afrika till Europa för säker återvinning.

Om du vill byta ut din gamla mobiltelefon mot en Fairphone – som bland annat är tillverkad av återvunnen plast, rättvisemärkt guld och är byggd för att den enkelt ska kunna repareras och hålla länge – så får du 700 kronor för din gamla Fairphone eller 200 kronor för annan mobiltelefon på mobilräkningen när du byter till ETC Mobil och Fairphone.  

* Closing the Loop och Recell Ghana.


Så gör du

 1. Beställ en ny Fairphone med abonnemang från ETCMobil.se och välj att du också vill skicka in din gamla mobil för återvinning.
 2. Du kommer få en orderbekräftelse av oss där du också får en länk för att registrera dig och skriva ut fraktsedel för din gamla mobil.
 3. Skicka in din gamla mobil till Fairphones återvinningsprogram i Tyskland.

När Fairphone har tagit emot din gamla mobiltelefon kommer du få en rabatt på 200 kronor (eller 700 kronor om din gamla mobil var en Fairphone) som dras av på din nästa mobilräkning.

Du kan beställa en Fairphone 3 med ETC Mobil här.