Hoppa till innehåll

Fairphone – en klimatsmart mobil

Fairphone är namnet på det holländska företag som ligger bakom världens första etiska mobil som är byggd för att hålla längre: Fairphone är en Androidbaserad mobil som håller hög kvalitet och prestanda.

Varje år skrotas miljoner elektronikprodukter helt i onödan på grund av vårt skadliga konsumtionsbeteende. Det får stor påverkan både på människor och miljö – klimatkostnaden för en elektronikprodukt är betydligt högre än prislappen i butiken. Fairphone är designad för att hålla länge och enkelt kunna repareras istället för att slängas om den går sönder. Det gör att många av de råvaror och metaller som används vid tillverkningen kan användas bättre och längre. 

Samtidigt kränks mänskliga rättigheter med orättvisa och oetiska arbetsförhållanden inom produktionsleden i utvinnings- och tillverkningsindustrin knuten till elektronikbranschen.

Fairphone är ett socialt företag som arbetar för att påverka hela elektronikbranschen inifrån – hela vägen från utvinning av material i gruvor till design, tillverkning och livscykel. Det finns fortfarande en rad sociala och miljömässiga förbättringsåtgärder att göra men genom hela produktions- och livskedjan försöker man så långt det är möjligt att driva sociala och ekologiska projekt. Och till skillnad från de stora mobiljättarna är man också helt transparenta med sitt arbete.

Ju fler som väljer Fairphone desto större blir möjligheterna att kunna förändra och påverka elektronikindustrin i en mer hållbar och rättvis riktning. En del av företagets vinst går till en fond för att förbättra villkor och löner för fabriksanställda och man har även ett eget återvinningsprogram för att ta hand om gamla mobiler.

Annorlunda från insida till utsida

Fairphone är tillverkad utan konfliktmineraler och delvis av återvunna material. Det är också den första mobiltelefonen som använder sig av Fairtrade-märkt guld i sin produktion.

Modulär och reparerbar design

En olycka händer så lätt – men det behöver inte betyda slutet för din mobil. Genom utbytbara moduler kan du enkelt beställa reservdelar och reparera mobilen med en skruvmejsel som medföljer till mobilen. Fairphone har också två års garanti.

Enkel att använda och att byta till 

Med Android 10 är Fairphone en mobil som är enkel att använda. Ladda ned alla appar du behöver från Google Play – och att byta från din gamla mobil till Fairphone är väldigt enkelt. 

Kamera som ger bra foton även när det är mörkt

Föreviga minnesvärda ögonblick med detaljerad skärpa genom mobilens två kameror på 48 och 16 MP (Fairphone 3+). Hård- och mjukvaran ser till att du får bra bilder även om belysningen är dålig.

Tekniska specifikationer

  • Operativsystem: Android 10
  • Prestanda: Qualcomm Snapdrag 632-chipset och 4 GB arbetsminne
  • Lagring: 64 GB inbyggt lagringsminne och stöd för SD-minneskort
  • Skärm: 5,65 tums-skärm med full HD-upplösning
  • Kamera Fairphone 3: 12 MP kamera på baksidan, 8 MP kamera på framsidan
  • Kamera Fairphone 3+: 48 MP kamera på baksidan, 16 MP på framsidan
  • Uppkoppling & nätverk: 2,4 och 2,5 GHz WiFi, Bluetooth 5 + LE, NFC-stöd, 4G och dubbla nano sim-kortsplatser
  • Sensorer och anslutningar: USB-c, fingeravtrycksläsare, 3,5 mm hörlursuttag
  • Storlek: 158 x 71 x 9,89 mm
  • Vikt: 189 gram

Vill du veta mer om telefonen? Hos Fairphone kan du läsa mer både om de tekniska specifikationerna samt ingående om produktionen av mobiltelefonen.

Köp Fairphone genom ETC Mobil >