Hoppa till innehåll
ETC Mobil

Så installerar du /e/OS på din Fairphone 5

E OS på fairphone

Är du också trött på att alltid bli övervakad i ditt digitala liv? Vill du ha en telefon som jobbar med dig och inte mot dig? Då kanske /e/OS är något för dig! Det är en version av Android som tagit bort Google-bitarna och stoppat in integritetsvänliga appar istället. I det här blogginlägget får du hjälp med hur du installerar /e/OS på din Fairphone 5.

OBS: Denna guide är endast för avancerade användare. Alla ändringar i telefonens operativsystem görs helt på egen risk. ETC Mobil tar inget ansvar för eventuella komplikationer som uppstått till följd av detta och erbjuder heller ingen teknisk support för Fairphone. 

Fairphone är en telefon utvecklad för att köra Android. Fairphones egna operativsystem Fairphone OS är ett vanligt Android-operativsystem fast med lite Fairphone-bling och det följer med en app som heter ”My Fairphone”. Om du tycker det är läskigt att installera ett nytt operativsystem på din telefon kanske du vill ”doppa tårna” genom att testa att köra Fairphone OS med så lite Google-tjänster påslagna. Då kan du kika på recensionen IT-expertens dom – så bra funkar Fairphone 5 där jag recenserar själva telefonen Fairphone 5 men också tipsar om open source-appar som inte övervakar en.

Om du redan har koll på hur man installerar olika operativsystem på din telefon kan du hoppa direkt till guiden Install /e/OS on a Fairphone FP5 – “FP5”, det är den guiden jag har följt. Jag tyckte det var enklast att ha engelska som språk på Android när jag skulle följa guiden så det är ett tips om du vill göra det enklare att följa med.

Innan du börjar

Ladda telefonen

Börja med att ladda telefonen. Den behöver vara fulladdad (eller så gott som möjligt) för att undvika knasigheter.

Backa upp din data

Du måste backa upp din data om du har något värdefullt på den. Genom att installera /e/OS kommer all data på telefonen försvinna.

Se till att du har en USB-C-sladd med stöd för data-överföring

Det finns olika sorters USB-C-sladdar. Vissa kan bara användas för att ladda telefonen medan andra kan användas både för att ladda telefonen och föra över filer med. Du behöver en sladd som kan föra över filer. Om du kopplar in din telefon till datorn med sladden och telefonen dyker upp där har du rätt sorts kabel.

Installera adb och fastboot

Google har utvecklat en rad program för Android. Om man har utvecklat Android-appar känner man säkert till en del. Samma program kommer vi använda nu.

Jag hade redan adb och fastboot installerat. Men om man inte har det är det bara att följa anvisningarna här. Om det skulle strula kan man gå direkt till Android-hemsidan för SDK tools.

Varning för att ”bricka” telefonen

Det är en stor varningsruta i guiden som handlar om risken att ”bricka” sin telefon, dvs sätta den i ett tillstånd där man inte kan återställa den alls. Så det är viktigt att läsa:

”The FP5 comes with an anti-rollback feature. Google Android anti-roll back feature is supposedly a way to ensure you are running the latest software version, including the latest security patches.

If you try installing a version of /e/OS based on a security patch that is older than the one on your device, you will brick your device. Click on Details below for detailed information”

Där står det rätt mycket om att man ska jämföra versionen/datumet av Androids ”Security Patch Level” med versionen/datumet av /e/OS-bygget. Men lite längre ner står också ” * Rollback protection errors are IGNORED when the bootloader is UNLOCKED.”.

Och eftersom vi i guiden låser upp bootloadern så borde det inte vara ett problem. Problemet blir aktuellt först när man låser bootloadern igen. Men det är bra att läsa varningen och säkerställa att man installerar rätt version. Jag hade rätt version så jag kunde fortsätta utan att oroa mig.

Du följer den här guiden på egen risk. Varken jag eller ETC Mobil tar ansvar för vad som händer. Men för mig gick det bra i alla fall.

Ladda ner /e/OS

Jag laddade ner senaste ”stable”-version från https://images.ecloud.global/stable/FP5/ som i skrivande stund var https://images.ecloud.global/stable/FP5/IMG-e-1.18-t-20231207360613-stable-FP5.zip

Skapa en mapp på datorn och flytta zip-filen dit och packa upp den där.

Få ut ”bootloader unlocking code”

För att vi ska kunna installera ett operativsystem måste vi först låsa upp bootloadern. Det är bara att följa instruktionerna på Bootloader Unlocking Code for Fairphone 3, Fairphone 4 and Fairphone 5. Där instrueras du om hur du klickar runt i menyn i Android för att få fram IMEI och serienummer för din telefon. De värdena tar du och matar in i formuläret på hemsidan. Då kommer du få ut en kod. Koden jag fick ut var: dec24f47. Spara den koden.

Slå på USB-debugging och lås upp bootloadern

Du behöver också slå på USB-debugging för att bli utvecklare på din telefon. I samma inlägg finns information om hur man låser upp bootloadern.

Starta upp bootloader

Koppla in USB-C-sladden och kör i datorns terminal:

adb reboot bootloader

Då ska telefonen starta om i bootloadern. När menyn kommit fram så kör följande i datorns terminal:

fastboot flashing unlock

Godkänn genom genom att navigera till rätt val med volym-knapparna och sen klicka på strömknappen. Då  kommer telefonen att starta om och göra en fabriksåterställning. För min del så startade det om två gånger direkt på varandra. Så det kan vara bra att vänta lite.

Men sen skulle jag köra ännu ett kommando i bootloadern.

(Jag märkte sen att jag inte kunde köra ”adb reboot bootloader” för att komma in i bootloadern. Jag hittade i en annan guide att jag kunde hålla in ”volym -” och strömknappen om telefon är avstängd för att komma till bootloadern).

Stäng av telefonen och håll in ”volym -” och strömknappen för att komma in i bootloadern igen.

Kör följande i datorns terminal:

fastboot flashing unlock_critical

Godkänn med hjälp av volymknappar och strömknapp. Nu startar telefonen om och gör en fabriksåterställning.

Installera /e/OS

Navigera till mappen där du laddat ner och packat upp /e/OS. Säkerställ följande finns:

  • bin-linux-x86 – katalog  
  • bin-msys – katalog
  • .img-filer – ett antal filer som slutar med .ing
  • flash_FP5_factory.sh – installationskriptet

Boota upp i bootloadern gemom att stänga av telefonen och hålla in ”volym – ” och strömknappen.

Kör installationsskriptet i terminal(Linux) or on Git Bash UI(Windows).

Navigera till rätt katalog där installationsskriptet finns i din terminal (eller git bash på windows).

Gör skriptet körbart:

chmod +x flash_FP5_factory.sh 

Och kör själva skriptet:

./flash_FP5_factory.sh

Man kommer att bootas upp i /e/OS. Men börja inte konfigurerar din telefon än. Du ska först låsa bootloadern. Om du tänker att du kan göra det sen blir det fel, för då ryker all din data ändå. (Jepp, jag råkade göra i fel ordning och fick uppleva det själv).

Lås bootloadern

Stäng av telefonen. 

Håll inne volym ner och strömknapp för att komma till bootloadern. Som rubrik står det ”Recovery mode”. Och längre ner står det ”Device state – unlocked”.

I datorns terminal kör:

fastboot flashing lock_critical

Navigera till LOCK THE BOOTLOADER med volymknapp och tryck på strömknappen.

Nu startar den om. Vänta. Man kommer till ”Welcome to /e/OS”. Håll inne strömknappen och välj power off för att stänga av. Håll sen inne volym ner och strömknapp för att komma till menyn med ”Recovery mode”.

I datorns terminal kör:

fastboot flashing lock

Navigera till LOCK THE BOOTLOADER med volymknapp och tryck på strömknappen.

Själva /e/OS

Nu startas telefonen om och startar upp i /e/OS: Det är bara att följa instruktioner för att konfa  mobilen: välja språk, ansluta till WiFi men även koppla upp sig till Murenas Nextcloud-instans. Nextcloud är ett slags variant till Google-sviten så man kan skapa ett konto och spara filer, kalender, anteckningar, osv. Murena bjuder på 1 GB gratis konto. Man kan betala mer för större lagrigsutrymme vilket jag gjorde efter ett tag. (Känns också bra att stödja företaget, något måste de få in kosingen på).

Själva /e/OS är baserat på Android så man tror man har kommit in i Android fast utan onödigt många inbyggda appar. Det följer inte med några extra-appar. De försöker ha så mycket open source-appar som möjligt för att erbjuda någon slags basutbud av appar som man vill ha. Den enda som inte är helt open source är kartor-appen. Men den använder OpenStreetMaps kart-data och appen är integritetsvänlig.

Inbyggda appar är:

  • Standardappar som telefon, sms, filhanterare, klocka/alarm, kontakter, inställningar, app-store, kamera
  • Bra att ha-appar: kalender, bildvisar-app, mail, uppgifter, musikspelare, anteckningar, kart-app

De appar jag själv installerat på min egen mobil, antingen genom F-Droid eller den inbyggda App Lounge eller Aurora store är:

  • ETC-tidningarna
  • Sveriges Radio
  • Voice (ljudboksspelare)
  • AntennaPodd (poddspelare)
  • Aegis (MFA-authentikator som Google Authenticator eller Authy)
  • BankID
  • Swish
  • Länsförsäkringar
  • Biblio (ljudboksspelare via svenska bibliotek)
  • FbReader (eboksläsare)
  • Feeder (RSS-läsare)
  • Jitsi Meet (videomötesverktyg)
  • Keepass2Android (lösenordshanterare)
  • Mastodon (officiella Mastodon-appen)
  • Tusky (tredjepart Mastodon-app)
  • Nextcloud dev (för att ansluta till Nextcloud)
  • ntfy (för att kunna ta del av notifieringar utan att använda sig av Google Firebase)
  • ProtonMail (app för att läsa sin protonmail med)
  • Signal (krypterad chattapp)
  • Element (krypterad och decentraliserad chattapp)
  • Termux (terminal för Android)
  • VLC (för att spela musik)
  • OpenTracks och OSM Dashboards (för att mäta ut med GPS vart man går/springer)

En grej som är speciellt för /e/OS är deeras Advanced Privacy. Som standard så blockas trackers/spårare. Man kan också hindra att appar får tillgång till ens riktiga plats och ip-adress. Om man klickar i att man inte ska dela sin ip-adress så tunnlas ens trafik över Tor. Man kan också kryssa i att det alternativet bara gäller vissa appar. Jag installerade Firefox för att använda som den vanliga webbläsaren. Sen gjorde jag så att den inbyggda webbläsarens ip-adress inte ska synas. Om man sen surfar till https://whatismyipaddress.com med respektive webbläsare så kommer det visas olika ip-adresser.

Och nu då?

Ja, nu är det bara att använda telefonen. Inga konstigheter. Du kommer åt dina filer på Murena även i webbläsaren: https://murena.io 

Hoppas den här guiden hjälpte!

Aj då, jag ångrade mig

Om du ångrar dig och vill ha tillbaka Fairphone OS (dvs ett ”vanligt” Android-system) så får du i princip göra samma sak men installera Fairphone OS istället. Fairphone har skrivit guiden Installing Fairphone OS Manually.

Samuel Skånberg