Den energi som förbrukas vid tillverkning och användning av mobiltelefoni har en större miljöpåverkan än många vet. Nu ställer Bra Miljöval krav på branschen.
Mobiltelefoner kräver oerhörd mängd energi i fler led än laddningen. Största förbrukningen sker i mobilnätet när man ringer eller surfar. Mängden energi som krävs för att använda en mobil kan vara lika stor som för att driva ett kylskåp, har forskare på Chalmers visat. Dessutom är det ofta svårt att laga en mobil som gått sönder, vilket leder till onödigt mycket teknikavfall samt ny brytning av metaller. Därför ställer Bra Miljöval från och med nu miljökrav på mobilabonnemang i en ny märkning för att minska mobiltelefonins skadliga påverkan.
– Utrustningen i telenäten är energikrävande och förbrukar mer när vi använder mobiltelefoner. Samtidigt vet vi användare inget om vilken energikälla som används. I vår nya märkning av mobilabonnemang ställer vi krav på att elen som mobiloperatören använder är miljömärkt vilket minskar belastningen på miljön, säger Eva Eidenström, chef Bra Miljöval.
”Vi är stolta”
Först ut blir ETC Mobil. Den som väljer att bli kund hos ETC Mobil betalar varje månad 20 kronor som oavkortat går till utbyggnad av solceller i Sverige. Det resulterar i att efter några år har du betalat av klimatkostnaden för tillverkning och användning av din mobiltelefon.
– Bra Miljöval ger oss möjlighet att visa detta enkelt och tydligt för våra abonnenter. Vi är stolta över att kunna märka våra abonnemang på det här sättet, säger Johan Ehrenberg, vd ETC Mobil.
ETC Mobil samarbetar också med det nederländska företaget Fairphone. Fairphone tillverkas utan konfliktmineraler och är dessutom modulär så det går att byta ut exempelvis batteriet eller kameramodulen. På det sättet förlängs mobiltelefonens livslängd.
– Vi ställer krav på ett miljömärkt mobilabonnemang som gör det enkelt och prisvärt att reparera sin mobil. Operatören ska även ge möjlighet för användaren att leasa eller köpa begagnade mobiler samt tillhandahålla en smidig lösning för återvinning av uttjänta mobiler. Med miljömärkt abonnemang ska det både vara lättare att underhålla och operatören ge användaren incitament att behålla telefonen längre, säger Eva Eidenström.
– Abonnemangsinnehavaren ska årligen få konkreta miljösmarta tips, information om varför deras val av abonnemang påverkar miljön mindre samt få guidning till hur de kan hantera mobilen för att minska miljöpåverkan, avslutar Eva Eidenström.
Följer andra efter?
Johanna Skagerberg är ansvarig för ETC Mobil:
– Vi har alltid jobbat för en mer ansvarstagande mobilbransch. Att vi nu är miljömärkta med Bra Miljöval visar att vi jobbar på rätt sätt. Det kommer vi fortsätta göra, och vi kommer fortsätta ligga i framkant när det gäller klimatarbete. Nu hoppas vi att andra mobiloperatörer följer vårt exempel.
– Nu är vi första mobiloperatör märkt med Bra Miljöval och sätter ett föredöme för andra i branschen. Märkningen gör det också tydligt för kunder som vill välja miljövänligt att det är ETC Mobil de bör välja.
Hur tror du kunderna kommer att reagera?
– De får ett bevis på att de minskar negativ miljöpåverkan. Jag tror att de kommer att tycka att det är fantastiskt roligt.
Bra Miljövals kravlista
- Elanvändningen i nätet ska vara miljömärkt.
- Abonnenten skall kunna reparera telefonen till ett fördelaktigt pris.
- Användaren ska ges incitament för att lämna en uttjänt mobiltelefon till återvinning.
- Operatören ska ska tillhandahålla tips hur användaren brukar mobilen på ett miljöriktigt sätt.
Läs mer om märkningen hos Naturskyddsföreningen.
På tio år sparar du 1,9 ton koldioxid med ETC Mobil
- 1 200 abonnenter ger vardera 240 kronor/år. Det blir 264000 kronor till solceller.
- Det motsvarar 60000 W och producerar 60000 kWh per år.
- Per abonnent blir det 50 kWh/år.
- Mobiltelefonens användning beräknas till 300 kWh per år, inklusive servrar, mobilnät med mera. Mobilabonnemanget blir då helt solcellsdrivet efter några år och fortsätter sedan göra mer solel än användaren behöver.
- Efter tio år har man minskat utsläppen med totalt 1,9 ton koldioxid.
En kommentar till “ETC Mobil blir först med miljömärkt abonnemang”
Kommentarer är stängda.