Samuel Skånberg, webbutvecklare på ETC och Fairphonefantast, har fått fria händer med en Fairphone 5. Läs vad han tyckte om telefonen – och hur det gick att installera appar utan att vara inloggad på Google.
Jag har använt Fairphone under flera år från Fairphone 1, med lite uppehåll för att använda Samsung och tillbaka till att använda Fairphone 3. De jämförelserna jag gör är mellan Fairphone 5 och Fairphone 3.
Telefonen kom levererad till mig i en liten kartong med ett överdrag i färg med enkel design. Under överdraget var det en snygg kartong i oblekt papp och känslan var stilren, retro och miljöfokuserad snarare än en flådig och glansig förpackning vilket jag uppskattade.
I kartongen fanns ett instruktionshäfte och själva telefonen Fairphone 5. Ingen laddare följer med vilket är lite av Fairphones signum, de vet att folk har en massa laddare redan och vill inte bidra till ännu mer elektronikskrot. Instruktionshäftet var verkligen enkelt i stil med en IKEA-instruktionsbok. Till och med min katt skulle ha klarat att följa instruktionerna.
Batteriladdning – det första hindret dyker upp
Som vanligt råkade jag ut för det som jag alltid gör med elektriska prylar: jag är spänd på att slå på prylen bara för att inse att batteriet är slut. Nåja, det är väl inget konstigt. Så jag använde min mobilladdare som också har USB-C. Men ingenting hände när jag satte i sladden. Med min vanliga telefon (Fairphone 3) så tänds en lysdiod när jag laddar mobilen. Men inte här. Efter att ha testat lite så hittade jag att om man klickade på strömknappen så lyser skärmen upp med en indikator om hur mycket batteri som laddats. Här finns utrymme för förbättring, så att man snabbare får återkoppling om telefonen börjar ladda.
Därefter så fanns det bara glädjeämnen kring batteritiden. När telefonen varit igång i över ett dygn kvarstår det 65% av batteriets laddning, det ska räcka mer än två dagar enligt batteristatusen i telefonen.
Kameran – en klar förbättring
Det viktigaste skälet för mig att byta telefon är att få en bra kamera. Kameran använder jag ofta och jag uppskattar verkligen att ha en riktigt bra kamera på min telefon. Min nuvarande mobilkamera är lite slö så när man tar en bild kan det ta en sekund från det att man trycker på knappen tills dess att bilden är tagen.
Med Fairphone 5 så är jag verkligen nöjd! Det blir bra bilder både med selfie-kameran och med den ”vanliga” kameran – som egentligen är två kameror. Alla kamerorna är på 50 megapixel. Bilderna blir skarpare och med bättre färg än med min Fairphone 3.
Man märker allra störst skillnad när det är skum belysning eller mörkt.
Skärmen – klarare bild
Displayen är en OLED med 1224 x 2700 pixlar. Det är ungefär 459 ppi-densitet, jämfört med Fairphone 3 som har 427 ppi. Även om Fairphone 3 har en klart godkänd kvalitet på skärmen så blir det en betydligt klarare bild med Fairphone 5 där färgerna kommer fram mer.
Här är några bilder tagna med en Samsung på Fairphone 3 och Fairphone 5 som visar samma webbsidor på högsta ljusstyrka.
Trots att Fairphone 5 bara är snäppet större än Fairphone 3 så är skärmen mycket större, den tar upp en större del av framsidans yta.
Storlek och vikt
Fairphone 5 är någon enstaka millimeter bredare och högre än Fairphone 3 och snäppet tjockare men inget som märks speciellt. Något som däremot märks är att den är något tyngre, vilket ger den ett mer robust intryck som förstärks av att det är aluminium på sidorna vilket tar bort den plastiga känslan.
Storleksjämförelse mellan olika Fairphone-modeller
Jag har använt Fairphone länge. Den enda jag inte har är Fairphone 4. På den här bilden kan man från vänster se version 1, 2, 3 och 5.
Ingen utgång för hörlurssladd
Det som är nytt med Fairphone 5 är att det inte finns någon 3,5 mm ljudutgång. Istället behöver man en USB-C-konverterare om man vill använda hörlurar med sladd. Själv använder jag oftast bluetooth när jag ansluter hörlurar till mobilen och det fungerade fint här. Bluetooth-signalen var bra och jag kunde ha telefonen i ett annat rum och ändå få bra ljudkvalitet.
eSIM
En sak som var ny för mig är att telefonen har plats för dubbla sim-kort men bara ett fysiskt. Det andra är ett så kallad eSIM. Det är helt digitalt så man behöver inte stoppa in ett fysiskt SIM-kort. I dagsläget har ETC Mobil tyvärr inte stöd för eSIM.
Android 13 och Google
När jag startar igång telefonen så möts jag av ett välbekant Android-system. Fairphone har från början kört Android som operativsystem, och med Fairphone 5 så körs Android 13.
Det märks verkligen att det är Android och att Google äger Android. Av de 24 apparna som följer med så är 11 Google-appar och 2 Youtube-appar.
Appen My Fairphone
I mjukvaran är det enda som särskiljer sig på något sätt att det finns en app som heter My Fairphone.
Dessvärre så kraschade appen efter ett tag när jag skulle öppna den. På tredje försöket så fungerade det bra men appen såg annorlunda ut. Min gissning är att det skedde en uppdatering av appen just när jag använde den.
Det man kan se i ”My Fairphone” är lite guider för att komma igång under ”get started”, information om enheten under ”device info”. Det finns också interaktiva felsökningsguider och en möjlighet att skriva till supporten direkt från appen.
Både infon under ”get started” och ”device info” finns att läsa på Fairphones hemsida eller i systemets vanliga systeminfo-app. Appen kan nog vara ett smidigt sätt att hitta hjälp men är knappast en app som man skulle sakna om den inte funnits med.
Andra app-stores – för den avancerade användaren
Android är som sagt ett Google-projekt. Det blir tydligt när man försöker göra något utan att vara inloggad på sitt google-konto – att installera appar via Play Store går till exempel inte.
Innan jag loggade in med ett google-konto ville jag se hur användbart systemet är för den som inte är inloggad.
Även om man inte kan öppna Google Play Store utan att vara inloggad så går det att installera andra App stores. En känd App store för open source-program är F-Droid. Jag kunde söka fram F-Droid och ladda ner apk-filen (Android-appar paketeras i filer som slutar på .apk). När jag skulle öppna den så fick jag infon om att det inte var möjligt att installera från okända källor men om jag ville kunde jag aktivera det. Sagt och gjort, jag aktiverade möjligheten att installera från Google Chrome. Sen öppnade jag F-Droid och letade reda på appen ”Nextcloud dev” som är ett slags öppet alternativ till Google-sviten. Även här fick jag klicka i att jag skulle tillåta att installera från den okända källan F-Droid.
Det gick utmärkt att ansluta till mitt eget Nextcloud-konto som jag har på https://my.collective.tools, ett kooperativ som tillhandahåller drift av Nextcloud.
Men det finns många appar man vill använda som inte är open source. Det finns ju saker som är svårt att klara sig utan, tillexempel BankID, Swish eller appen från ens bank. Och kanske att vissa vill installera Facebook eller Messenger. För att kunna ha dessa appar behöver man installera en annan App Store. Genom F-Droid kan man installera Aurora Store som är en open source-klient för Google Play. Man kan ”logga in” anonymt. Så jag installerade Aurora Store.
BankID och Swish utan Android?
Jag sökte upp BankID-appen – även här får man godkänna att man kan installera appar som kommer från Aurora Store.
Jag öppnar BankID-appen och får info om att jag ska kolla på min banks hemsida hur jag gör. Javisst, jag följer instruktionerna och skannar QR-koden med min Fairphone 5. Det går finfint!
Genom Aurora Store går det också att installera Swish. Här är det lite intressant för jag har kvar min vanliga telefon med mitt vanliga nummer – skulle det verkligen gå att installera Swish på en telefon med ett telefonnummer som inte är anslutet till Swish? Jadå! Det är genom BankID man identifierar sig, inte genom en kod som sms:as till det aktuella Swish-anslutna telefonnumret. Jag testade att swisha min fru och det fungerade.
Alla andra appar jag ville använda fanns tillgängliga antingen på F-Droid eller på Aurora Store.
Google-konto behövs inte
Det går bra att använda F-Droid och Aurora Store på en vanlig Android-version också som jag skrivit om här. Men jag är något osäker på vad de installerade apparna och tjänsterna delar med sig för data till Google när jag inte är inloggad med ett google-konto. Det är möjligt att de då inte delar med sig något alls. Men det är lika möjligt att de ändå skickar data till Google.
Andra operativsystem
Jag använder både F-Droid och Aurora Store för att installera appar på min vanliga telefon (en Fairphone 3). Det går alldeles utmärkt. På den telefonen använder jag det ”av-googlifierade” operativsystemet /e/OS som är en så kallad fork (eller version) av Android där alla Google-appar och Google-tjänster tagits bort eller ersatts med andra open source-verktyg som gör samma sak.
Om man verkligen vill vara säker på att Google inte snokar på en så får man se till att installera en Android-fork som /e/OS, GrapheneOS eller CalyxOS. En guide för att installera /e/OS på Fairphone 5 finns här men det är bara för de tekniskt kunniga.
För den riktigt tekniknördiga finns det andra fria och integritetsvänliga operativsystem till mobilen som Ubuntu Touch, PostmarketOS, Mobian OS och PureOS/Librem.
Helhetsintryck
Fairphone 5 är en klar förbättring jämfört med Fairphone 3. Speciellt kameran är den stora skillnaden för mig som tar rätt så mycket foton. Det är skarpare bilder med bättre färgåtergivning och kameran svarar snabbt. Även skärmen är skarpare och ger en trevligare upplevelse. Det märks också att det är kraftfullare processor då telefonen reagerar snabbt och utan fördröjningar.
Det är inte ofta som jag behöver använda 3,5 mm hörlursutgång men när batteriet på mina hörlurar tar slut ibland så kan det vara bra. Då är det lite synd att man behöver en konverterare med sig utöver själva sladden men det löser man rimligen genom att alltid låta konverteraren sitta kvar på sladden.
Telefonen är något tyngre. Kombinerat med att den känns mindre plastig upplevs den också lite ömtåligare. På det sättet uppskattar jag nog konstigt nog Fairphone 3-versionen bättre i det avseendet. Jag känner mig inte lika orolig över att tappa den i golvet. (Även om den säkert skulle gå itu lika mycket).
Men med det bättre kamera, display och längre batteritid så är det en klar förbättring från Fairphone 3. Om jag skulle köpa en ny telefon skulle jag med största sannolikhet köra en Fairphone 5.
Samuel Skånberg